x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Creşte numărul turcilor care cer azil în Grecia după tentativa de lovitură de stat

Creşte numărul turcilor care cer azil în Grecia după tentativa de lovitură de stat

30 Aug 2016   •   20:05
Creşte numărul turcilor care cer azil în Grecia după tentativa de lovitură de stat

Un judecător turc a cerut azil în Grecia, astfel că numărul cetăţenilor turci care au solicitat protecţia autorităţilor elene după lovitura de stat eşuată din luna iulie a ajuns la 16, relatează agenţia EFE citând presa greacă.

Respectivul judecător a debarcat în insula Kios, unde a ajuns cu o barcă pretinzând că este refugiat. Autorităţile greceşti l-au pus sub acuzare pentru 'intrare ilegală în ţară' şi a fost condamnat rapid la o lună de închisoare cu suspendare. El şi-a înaintat marţi cererea de azil.

Săptămâna trecută, un cuplu turc, ambii membri fiind profesori universitari, au trecut împreună cu cei doi copii graniţa şi odată ajunşi în oraşul Alexandroupolis au cerut azil. La fel au procedat doi presupuşi oameni de afaceri turci pe un aeroport din insula Rhodos.

Însă cazul cel mai delicat pentru autorităţile de la Atena rămâne grupul celor opt militari turci care au aterizat la Alexandroupolis la bordul unui elicopter militar turc în dimineaţa zilei de 16 iulie, după noaptea în care a avut loc tentativa de lovitură de stat. Aceştia au cerut şi ei azil, dar justiţia greacă încă nu s-a pronunţat. Însă guvernul de la Ankara cere insistent expulzarea lor.

În urma puciului eşuat, autorităţile turce au început o vastă campanie de epurare care îi vizează pe toţi cei bănuiţi de legături cu reţeaua clericului musulman Fetullah Gulen, considerat de preşedintele Recep Tayyip Erdogan principalul responsabil pentru tentativa de a-l înlătura de la putere.

AGERPRES

×