x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Creşterea numărului execuţiilor în Iran amplifică bilanţul la nivel mondial

Creşterea numărului execuţiilor în Iran amplifică bilanţul la nivel mondial

de Mediafax    |    27 Mar 2012   •   13:35
Creşterea numărului execuţiilor în Iran amplifică bilanţul la nivel mondial

Numarul executiilor inregistrate in lume a crescut in 2011 la 676, in principal din cauza situatiei din Iran, anunta organizatia nonguvernamentala (ONG) Amnesty International (AI) in raportul sau anual asupra pedepsei cu moartea publicat marti, care nu include date din China, informeaza MEDIAFAX, care citeaza AFP.

China continua sa procedeze la "mii" de executii de condamnati la moarte potrivit Amnesty, care nu ofera o evaluare precisa, autoritatile chineze pastrand aceste date secrete.

Daca numarul tarilor care recurg la pedeapsa cu moartea a scazut (20 de tari din 198 au procedat la executii in 2011, fata de 23 in 2010 si 31 acum zece ani), numarul total al executiilor inregistrate in lume a crescut cu 149 intre 2010 si 2011.

"Cresterea este cauzata in mare parte de o crestere semnificativa a executiilor judiciare in Iran, Irak si Arabia Saudita", subliniaza Amnesty in acest raport.

Numai in Iran se inregistreaza peste jumatate din bilantul la nivel mondial. Cel putin 360 de persoane au fost executate in aceasta tara, cu 108 in plus fata de 2010, trei sferturi dintre executii fiind legate de infractiuni privind drogurile. Arabia Saudita a executat cel putin 82 de condamnati la moarte, cu 55 mai multi fata de 2010, iar Irakul cel putin 68.

Potrivit ONG-ului, numarul real al executiilor in Iran ar putea fi de doua ori mai mare, conform unor "informatii credibile" care anunta 274 de executii suplimentare, neconfirmate oficial.

Cel putin trei dintre persoanele executate in Iran erau in varsta de mai putin de 18 ani in momentul in care au comis faptele pentru care au fost condamnate la moarte.

In Iran, persoanele executate au fost gasite vinovate in special de adulter, sodomie, apostazie si "ostilitate fata de Allah". Altele au fost acuzate de blasfemie in Pakistan, vrajitorie in Arabia Saudita, trafic de oseminte umane in Republica Democratica Congo (RDC), potrivit Amnesty.

La sfarsitul lui 2011, aproximativ 18.750 de persoane erau condamnate la moarte.

"Marea majoritate a tarilor au renuntat la pedeapsa cu moartea", a subliniat secretarul general al Amnesty International Salil Shetty.

Cu 43 de executii, mai putin cu trei decat in 2010, Statele Unite au fost singura tara din cadrul G8 (din care mai fac parte Canada, Franta, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie si Rusia) care a aplicat pedeapsa cu moartea. Pentru prima data in 19 ani, Japonia nu a procedat la executarea vreunui condamnat.

La nivel mondial, 96 de tari au abolit pedeapsa cu moartea, noua au abolit-o pentru infractiuni comune, iar 35 pot fi considerate abolitioniste de facto, avand in vedere ca nu au procedat la nicio executie in ultimii zece ani.

Desi China a suprimat pedeapsa cu moartea pentru 13 tipuri de "criminalitate in randul gulerelor albe", numarul de executii este in continuare superior bilantului din tot restul lumii. Amnesty a indemnat Beijingul sa faca publice datele privind condamnarile la moarte si executiile.

Executii publice au avut loc in Iran, Arabia saudita, Coreea de Nord si Somalia.

Metodele utilizate pentru executarea condamnatilor la moarte au fost decapitarea, spanzurarea, injectarea de substante letale si impuscarea.

"Primavara araba" a schimbat peisajul politic din Africa de Nord si Orientul Mijlociu, insa sperantele cu privire la aparitia unor modificari "inca urmeaza sa se concretizeze", potrivit Amnesty.

"Inclusiv in randul micului grup de tari care au procedat la executii in 2011, putem observa progrese usoare. Este vorba despre mici pasi inainte, insa am observat anterior ca acest tip de masuri au condus in mod progresiv catre renuntarea la pedeapsa cu moartea", a notat Salil Shetty.

×
Subiecte în articol: moarte iran condamnare executii