x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Creșterea vârstei de pensionare aprinde Rusia

Creșterea vârstei de pensionare aprinde Rusia

de Şerban Mihăilă    |    29 Iul 2018   •   20:01
Creșterea vârstei de pensionare aprinde Rusia

Intenția autorităţilor de la Moscova de a creşte vârsta de pensionare a scos în stradă zeci de mii de ruşi, care au participat la acţiuni de protest organizate de Partidul Comuniştilor pe întreg teritoriul ţării. În capitala Rusiei, 100.000 de persoane, potrivit organizatorilor, în jur de 10.000, conform jurnaliştilor, au luat parte, în weekend,  la  manifestaţii contra acestei reforme, dezbătută în prezent de parlamentari.  

 

„Putin, nu te atinge de pensiile noastre!”, „Vrem să trăim din pensiile noastre, nu să murim la locul de muncă!” și „Guvernul trebuie să plece!” au fost cele mai populare lozinci scandate de cei aproximativ 12.000 de protestatari adunați la demonstrația autorizată din Moscova, scriu AFP și BBC. „Agitând steaguri roșii și alte simboluri de stânga, oamenii au intonat cântece de război”, a relatat corespondentul BBC, de la protestul desfășurat sâmbătă în capitala rusă. El a amintit că, în aproape toate demonstrațiile pe care le organizează, comuniștii tind să pedaleze pe tema victoriei asupra naziștilor, din 1945. Manifestaţii împotriva creșterii vârstei de pensionare au avut loc însă și în alte zeci de oraşe din Rusia, de la Extremul Orient până în Siberia şi în vestul țării. La Sankt-Petersburg, al doilea oraş ca mărime din Rusia, aproximativ 1.000 de persoane s-au adunat sub steagurile roşii, multe dintre acestea agitând în mâini portrete ale dictatorului Stalin. La Novosibirsk, în vestul Siberiei, agenţia de presă Tass susține că au ieșit în stradă 1.200 de protestatari. La rândul lui, liderul opoziţiei, Aleksei Navalnîi, își chemase ieri după-amiază susţinătorii, la un miting în Moscova. Opoziţia neobişnuită faţă de o măsură sprijinită de preşedintele Vladimir Putin a fost exprimată, de asemenea, printr-o petiţie online de anulare a reformei legislative, care a strâns până acum 2,9 milioane de semnături. Protestele din weekend marchează și distanțarea Partidului Comuniștilor față de Kremlin, pe care îl susținuse până acum necondiționat în repetate rânduri. Alături de comuniști, la proteste au participat masiv și sindicatele din domeniul comerțului, precum și forțe naționaliste. În premieră pentru istoria din ultimii 90 de ani a țării, inițiativa legislativă prevede o creştere treptată a vârstei de pensionare la 63 de ani pentru femei şi 65 pentru bărbaţi, faţă de 55 şi 60 de ani, cât este prevăzut în prezent. În schimb, angajaţii din poliţie, securitate, serviciile secrete, armată şi alte forţe de ordine din Rusia ar urma să iasă la pensie la vârsta de 45 de ani, măsură care nemulţumeşte profund societatea rusă. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, speranța de viață pentru bărbații ruși este de numai 66 de ani, iar pentru femei, de 77 de ani.

 

 

Putin se sucește după alegeri

Putin, care a negat problema reformei sistemului de pensii în campania prezidențială, a înregistrat o scădere a popularităţii sale la 64% în iulie, faţă de 80% în luna mai și din cauza acestei noi inițiative.  

 

 

Mulţi l-au crezut pe Putin, atunci când a spus că nu va exista o reformă a sistemului de pensii. Dar a fost demagogie. Sunt foarte dezamăgită de el”.

Irina Ivanova, protestatară din Sankt-Petersburg.

×
Subiecte în articol: vladmir putin