x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moarte învăluită în mister, la Moscova. Un ziarist, critic la adresa puterii, a murit într-un accident suspect

Moarte învăluită în mister, la Moscova. Un ziarist, critic la adresa puterii, a murit într-un accident suspect

de Emil Neacşu    |    10 Mai 2019   •   15:31
Moarte învăluită în mister, la Moscova. Un ziarist, critic la adresa puterii, a murit într-un accident suspect
Sursa foto: Wikimedia Commons

Unul dintre cei mai vocali ziariști independenți din Rusia a murit în condiții misterioase, pe un bulevard din Moscova, în timp ce își conducea motocicleta. Incidentul a avut loc la câteva zile de la accidentul de avion de duminică de pe aeroportul Șeremetievo din Moscova, în care un avion a luat foc la aterizare, iar 41 de oameni au murit. Jurnalistul Sergehi Dorenko, în vârstă de 59 de ani, redactor șef al postului de radio Govorit Moskva, a fost unul dintre cei mai vehemenți critici la adresa autorităților ruse pentru modul în care au gestionat incidentul de pe aeroport. La doar câteva zile, el a fost filmat de o cameră de supraveghere pe un bulevard aglomerat din Moscova, cu trece cu motocicleta de pe banda 1, traversează alte două benzi prin fața mașinilor, intra pe sensul opus și derapează până ajunge pe marginea drumului, fără să fie lovit de un automobil. El a fost declarat mort pe loc, de membrii echipei de salvare veniți la locul accidentului. Presa a scris că bărbatul a suferit un atac cardiovascular masiv și că a decedat din cauze naturale, deși nu a fost emis încă raportul autopsiei sale. 

Dorenko era un critic aspru al președintelui Vladimir Putin încă de la instalarea acestuia în postul de președinte al Rusiei, în anul 2000. La vremea respectivă, Dorenko a fost concediat din postul de prezentator de știri al principalului canal de televiziune din Rusia după ce l-a acuzat pe Vladimir Putin că a mințit în legătură cu tragedia submarinului Kursk, în care și-au pierdut viața 118 marinari. După accidentul de avion de duminică, el a fost printre primii jurnaliști care a anunțat că sunt morți printre pasageri, deși autoritățile au dat un bilanț în care apăreau doar persoane rănite și că toți pasagerii au fost evacuați din aeronavă. 

De asemenea, el a acuzat autoritățile că au permis avionului Suhoi Superjet să zboare, deși se știa că acesta are probleme. El le-a cerut oficialilor ruși să folosească pentru deplasări doar avioane Suhoi Superjet - de genul celui care a luat foc la Moscova - dacă au așa mare încredere în acest aparat. 

 

×