x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Criminalitatea din Venezuela, pusă pe seama...telenovelelor

Criminalitatea din Venezuela, pusă pe seama...telenovelelor

21 Ian 2014   •   11:00
Criminalitatea din Venezuela, pusă pe seama...telenovelelor

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro a acuzat posturile de televiziune care transmit telenovele pentru creşterea ratei criminalităţii din această ţară, în timpul unei întâlniri cu reprezentanţii televiziunilor.

Nicolas Maduro, care a câştigat alegerile prezidenţiale în aprilie 2013, succedându-i mentorului său, Hugo Chavez, s-a declarat decis să schimbe ceea ce numeşte o cultură a violenţei, promovată în presă, acuzând posturile TV, în special cele care transmit telenovele, de prezentarea într-o lumină fascinantă a armelor, drogurilor şi gangsterilor.

"Acestea transmit valori negative ale morţii, drogurilor, armelor, violenţei şi trădării, precum şi toate defectele pe care le poate avea o fiinţă umană", a declarat Maduro.

În ultimii ani, Executivul de la Caracas a lansat aproximativ 20 de campanii pentru sporirea măsurilor de securitate, însă rata criminalităţii a continuat să crească. Potrivit statisticilor oficiale, criminalitatea a crescut cu 105% de când Hugo Chavez, decedat în martie 2013, a ajuns la putere, cu 15 ani în urmă.

Astfel, a fost creată o nouă forţă a poliţiei naţionale, iar Guvernul de orientare socialistă, a luat în vizor produsele care promovează această cultură a violenţei. Cu cinci ani în urmă, Hugo Chavez a interzis fabricarea, importarea şi distribuirea jocurilor video şi a jucăriilor violente.

Rata oficială a criminalităţii din Venezuela, în 2013, a fost de 39 de omoruri la 100.000 de locuitori, însă organizaţiile non-guvernamentale locale estimează că este vorba despre o cifră de două ori mai mare.

Pe 6 ianuarie, Monica Spear, Miss Venezuela în 2004, şi soţul ei, Thomas Henry Berry, au fost împuşcaţi mortal, în maşina lor, de o bandă de hoţi înarmaţi, care au rănit-o şi pe fiica acestora în vârstă de cinci ani, Abominabila crimă a provocat o şedinţă de urgenţă a politicienilor, în timpul căreia Maduro s-a întâlnit cu fostul său rival în alegeri, liderul opoziţiei, Henrique Capriles, pentru prima oară de la confruntarea lor electorală din aprilie.

Criticii au afirmat, însă, că planurile Guvernului de a stopa criminalitatea prin acest gen de măsuri nu afectează cauzele fenomenului - din care fac parte legile prea blânde, sistemul judiciar corupt şi complicitatea poliţiei.

×