x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cristian David: “Autorităţile americane sunt gata să relaxeze procedurile pentru Visa Waiver”

Cristian David: “Autorităţile americane sunt gata să relaxeze procedurile pentru Visa Waiver”

de Mihaela Biliovschi    |    17 Iun 2013   •   16:16
Cristian David: “Autorităţile americane sunt gata să relaxeze procedurile pentru Visa Waiver”
Corespondent Washington, D.C

Nu ne calificăm, dar o merităm. Cam aşa a pus problema o delegaţie de oficiali români care s-a aflat zilele trecute la Washington, şi care a negociat în principal acceptarea României în programul de liberalizare a vizelor pentru SUA.

Dezbaterea legii privind Reforma în Imigraţie din Congresul American a reaprins speranţele unor ţări europene de a fi acceptate în programul Visa Waiver (VWP), între care şi România.
O delegaţie de oficiali români a fost prezentă zilele acestea la Washington, ocazie cu care s-au purtat discuţii pe tema VWP cu reprezentanţi ai Departamentului de Stat (DoS), ai Securităţii Interne (DHS) şi din Congresul american.

Veştile sunt încurajatoare. Ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni, Cristian David, liderul delegaţiei din România, a subliniat în primul rând faptul că românii din Statele Unite ale Americii sunt o comunitate specială, care s-a integrat foarte bine în spaţiul american, care a fost bine primită şi care a contribuit în mod pozitiv la dezvoltarea societăţii. 

”Acest lucru nu este doar o chestiune de mândrie, ci şi o părere acceptată de către oficialii de la Departamentul de Securitate Internă,” a spus ministrul în cadrul unei întâlniri găzduite de Ambasada României la Washington D.C.  ”Această comunitate de la Washington este cea mai avizată cu privire la chestiunile de ordin politic, sunt oameni direct conectaţi la procesul decizional în Administraţia americană, în Congres. Este o comunitate de elită,” a mai apreciat ministrul.

”Congressmanii americani au apreciat şi salutat prezenţa românească în SUA şi alături de noi vor susţine România să intre cât mai repede cu putinţă în programul Visa Waiver”, a mai anunţat David. Acest trend al românilor din SUA va ajuta foarte mult în procesul de negocieri şi, mai mult, de ”convingere” pe care oficialii români îl vor duce cu omologii americani pentru ca ţara noastră să facă parte din mult-meritatul VWP.

Visa Waiver este un program prin care cetăţenii ţărilor acceptate pot călători în SUA pentru o şedere de maxim 90 de zile, în scop turistic sau de afaceri, fără a necesita o viză în paşaport. Majoritatea ţărilor incluse în VWP sunt dezvoltate din punct de vedere economic, iar potenţialul cetăţenilor de a imigra este scăzut.

Din cauză că solicitările tehnice impuse ţărilor dornice să facă parte din program sunt greu de îndeplinit, multe ţări, în special noile membre ale Uniunii Europene, dar şi cele care au format parteneriate strategice cu Statele Unite, insistă la nivel politic pentru relaxarea acestor condiţii. Este posibil aşadar, ca solicitările tehnice prevăzute de lege să fie relaxate atunci când există o motivaţie politică puternică. Şi aici, România, la fel ca şi alte ţări aflate în situaţie similară, are o poziţie de negociator.

”Autorităţile americane sunt gata să relaxeze şi să simplifice procedurile pentru ca România să beneficieze în cel mai scurt timp posibil de facilităţile programului Visa Waiver, în egală măsură cu urmărirea procesului legislativ care se desfăşoară în Congres. Este o procedură administrativă, legislativă care trebuie urmată. Evoluţia indicatorilor pe care noi îi avem în lucru cu autorităţile americane este de natură să creeze premiza unei relaxari treptate a sistemului vizelor pentru cetăţenii români care doresc să circule în SUA. Durata este exclusiv în mâinile congresmanilor americani,” a explicat David pentru cititorii Jurnalului Naţional. 

Ministrul delegat a mai spus că legiuitorii americani cu care a discutat au apreciat prezenţa României alături de Statele Unite în alianţele militare sau în lupta împotriva terorismului global, cooperarea politico-economică a celor două state şi că există toată disponibilitatea din partea acestora de a ne susţine într-un demers legitim care să dea românilor libertatea de a călători în Statele Unite, ”o libertate pe care românii o au în Uniunea Europeană şi care trebuie completată şi pe teritoriul american.”

Românii au luat cu asalt Ambasada

Din Florida, din Philadelphia, Maryland, Virginia şi Pennsylvania, românii s-au adunat la Ambasadă în ciuda  vremii ameninţătoare cu tornade şi inundaţii. Cristian David este primul ministru delegat pentru Diaspora, o poziţie creată special pentru românii care locuiesc în străinătate.

Manuela Constantinescu, o româncă stabilită peste Ocean de mulţi ani, consideră că românii sunt îndreptăţiţi să beneficieze de programul Visa Waiver la fel ca cetăţenii multor alte tăţi din Uniunea Europeană. ”Nu vrem decât să fim trataţi la fel cu cetăţenii ţărilor din aceleaşi coordonate diplomatice ca şi noi, ca membri ai Uniunii Europene.” Manuela a mai propus ministrului David un website interactiv, prin care românii din Diaspora să contribuie la crearea de noi legi care îi privesc, sau modificarea celor existente, pentru că doar ei au experienţa şi cunosc probleme cu care se confruntă.

John Banu, de exemplu, a venit tocmai din Florida, stat situat la 1.700 kilometri distanţă de capitala americană,  pentru a-l întâlni pe ministru. Acesta a prezentat faptul că în Florida se află peste 200.000 de români, iar lipsa unui consulat românesc în zonă creează mari dificultăţi pentru ei. ”Dacă un român vrea să voteze la alegeri, iar paşaportul românesc îi este expirat, atunci e musai să se deplaseze, în persoană, tocmai până la Washington. Nu doar că este departe, ia mult timp, dar este şi foarte costisitor. Noi suntem dispuşi să susţinem şi financiar, dacă este cazul, numai să avem un consulat în Florida,” a explicat românul care este preşedintele Ligii româno-americane. 

Nicolai Buga, preot ortodox din Philadelphia, a solicitat sprijin ministrului pentru reabilitarea unei biserici vechi de 200 de ani pe care comunitatea românilor de acolo o deţine şi, în special, implicarea Guvernului României în susţinerea şi promovarea culturii, tradiţiei şi limbii româneşti pe teritoriul american.

Conform statisticelor, în Statele Unite se află în jur de 500 de mii de români, însă cifra reală poate atinge un milion. Dacă, şi cât de repede, va intra România în programul Visa Waiver va depinde acum de cât de motivaţi, şi de cât de buni negociatori sunt politicienii români. şi, desigur, de bunăvoinţa politicienilor americani, a oficialilor de la Departmanetul de Stata şi Securitate Internă. Pentru că România, în ultimii 20 de ani, a tot dovedit Americii prietenie, parteneriat, solidaritate.

×