x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Criză diplomatică majoră între Turcia şi Israel

Criză diplomatică majoră între Turcia şi Israel

de Marina Constantinoiu    |    02 Sep 2011   •   10:52
Criză diplomatică majoră între Turcia şi Israel

Turcia a suspendat toate acordurile militare cu Israelul, si-a redus reprezentarea diplomatica in aceasta tara si a decis sa-l expulzeze pe ambasadorul israelian Gabby Levy la Ankara, a anuntat vineri ministrul turc de Externe, Ahmet Davutoglu, citat de AFP.

"In acest stadiu, luam masurile urmatoare: relatiile dintre Turcia si Israel sunt reduse la nivel de secretar II (al ambasadei). Toti oficialii care au un rang superior celui de secretar II, precum ambasadorul, vor reveni in tara lor inainte de miercuri", a declarat Davutoglu.

Ankara a suspendat de asemenea toate acordurile militare incheiate cu Israelul.

Turcia anuntase anterior ca va pune in aplicare "planul B" de sanctiuni impotriva Israelului, daca aceasta tara se incapataneaza sa nu prezinte scuze pentru raidul israelian impotriva flotilei umanitare pentru Fasia Gaza din 2010, soldat cu moartea a noua turci.

Aceste demersuri intervin in conditiile in care raportul ONU privind atacul asupra flotilei umanitare pentru Fasia Gaza din 2010 subliniaza ca operatiunea Marinei israeliene a fost "excesiva", potrivit textului publicat integral joi de New York Times. Raportul recunoaste insa legalitatea blocadei navale impuse de Israel asupra Fasiei Gaza.

Un oficial israelian a declarat vineri, sub acoperirea anonimatului, ca Israelul va accepta raportul ONU dupa ce va fi publicat oficial, dar cu "rezerve punctuale".

Publicatia online israeliana ynetnews.com subliniaza faptul ca Turcia si-a retras ambasadorul din Israel imediat dupa raidul asupra flotilei. Pe de alta parte, potrivit ynetnews.com, Davutoglu a precizat ca in ciuda precizarilor din raportul ONU (cunoscut si drept "Raportul Palmer') privind raidul asupra flotilei, Turcia nu recunoaste legalitatea blocadei israeliene asupra Fasiei Gaza.

Un oficial israelian a declarat pentru ynetnews.com ca Israelul nu poate sa reactioneze pe baza unor ultimatumuri. In plus, raportul Palmer nu solicita scuze din partea Israelului, stabilind, pe de alta parte, ca Israelul ar trebui sa-si exprime regretul pentru cele intamplate si sa plateasca despagubiri. Un alt oficial israelian citat de aceeasi sursa a adaugat ca "inasprirea relatiilor cu Israelul este contrara intereselor strategice ale Turciei'.

Surse de la Ierusalim au subliniat ca raportul arata ca actiunile Israelului nu au incalcat legislatia internationala, adaugand ca, in ciuda situatiei de fata, Israelul spera ca sa poata relua cooperarea cu Turcia, care era un pilon al stabilitatii regionale.

Raportul a fost dat publicitatii de cotidianul american The New York Times, fapt ce l-a surprins pe secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, potrivit ynewtnews.com.

×