x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe CRIZA GAZULUI / Moldova ajutată de Ucraina, dar solidară cu Moscova

CRIZA GAZULUI / Moldova ajutată de Ucraina, dar solidară cu Moscova

de Vitalie Calugareanu    |    16 Ian 2009   •   00:00

Corespondenţă din Chişinău
"Situaţia este sub control, dar Republica Moldova mai are gaze doar pentru câteva ore”... Afirmaţia aparţine unui responsabil din Guvernul de la Chişinău. Premierul moldovean, Zinaida Greceanîi, a plecat miercuri de urgenţă la Moscova "pentru a-l asista pe Vladimir Putin în negocierile cu prim-miniştrii Slovaciei şi Bulgariei” care se află la Moscova în legătură cu criza gazelor.



Presa rusă scrie că premierul moldovean, Zinaida Greceanîi, a plecat la Moscova nu pentru a exprima punctul de vedere al Chişinăului în problema gazelor, ci pentru a-l asista pe premierul rus în timpul negocierilor cu prim-miniştrii Slovaciei şi Bulgariei - cele mai afectate de disputa dintre Rusia şi Ucraina. La această oră, Moldova nu primeşte gaze din Rusia, ci din rezervele Ucrainei..., dar numai un sfert din necesar. De câteva zile, Transnistria nu are gaze deloc. "Disputa dintre Ucraina şi Rusia dezvăluie, într-un fel, motivele pentru care statele trebuie să se solidarizeze. Atunci când Ucraina se bate pentru propriile interese naţionale ca să obţină un preţ mai bun, aşteaptă din partea ţărilor vecine să aibă o poziţie solidară. Noi (Republica Moldova – n.n.) ne solidarizăm, însă, din păcate, nu cu Ucraina, ci cu Federaţia Rusă, pentru că încercăm să promovăm interesele Rusiei localizate în Cuciurgan”, consideră expertul independent Igor Munteanu.

La începutul acestui an, Guvernul de la Chişinău a renunţat să mai achiziţioneze energie electrică din Ucraina, preferând să o cumpere la un preţ mai mare de la Centrala electrică de la Cuciurgan subordonată regimului separatist de la Tiraspol. Aceeaşi centrală, privatizată ilegal, fără acordul Chişinăului, de compania rusă "RAO ES” exportă acum, cu acordul Chişinăului, după o schemă extrem de dubioasă, energie electrică în România. Deputatul moldovean Valeriu Cosarciuc a spus că "parlamentarii au stabilit prin lege că toate privatizările care au avut loc în Transnistria sunt ilegale, dar autorităţile au înmânat recent o licenţă Centralei de la Cuciurgan pentru a putea exporta energie electrică în România prin teritoriul Republicii Moldova. Este spălare de bani”, a afirmat deputatul.

Expertul independent Igor Munteanu consideră că afirmaţia lui Vladimir Putin potrivit căreia disputa pe tema gazelor dintre Ucraina şi Rusia are la bază doar divergenţe de ordin comercial este falsă: "Datoria la care a pretins "Gazprom” este de 1,5 miliarde de dolari plus amenzile de 400 milioane de dolari. În total este vorba de o sumă mai mică decât datoria Transnistriei. Respectiv, motivul pentru care s-a deranjat "Gazprom” atât de puternic şi prim-ministrul Putin pe de altă parte a fost o datorie pe care se face că nu o observă în Transnistria. Şi atunci putem să ne dăm seama sub ce aspect să tratăm afirmaţia lui Putin conform căreia ar fi vorba de un conflict comercial. Nu este un conflict comercial... Este un conflict geopolitic cu implicaţii economice şi cu frustrări deosebite pe plan mondial. Statul ucrainean, economia ucraineană nu este capabilă în acest moment să achite 450 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze. Este evident că impunerea unor astfel de condiţii draconice pentru economia ucraineană nu are alt scopt decât să pună în genunchi statul şi economia Ucrainei”, consideră Munteanu.

La rândul său, directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă din Republica Moldova, Andrei Popov, a subliniat rolul extrem de important pe care îl are Ucraina în asigurarea securităţii energetice a Moldovei. În opinia sa "Ucraina reprezintă un veritabil adăpost strategic pentru Republica Moldova”. Interesele Ucrainei coincid aproape integral cu cele ale Moldovei atât în soluţionarea conflictului transnistrean, cât şi în asigurarea eficientă a parcursului european sau a securităţii energetice. "În toiul crizei, când panica părea să atingă apogeul la Chişinău şi a pornit numerotarea inversă până la deconectarea totală a gazelor, a parvenit decizia unilaterală a Ucrainei de a relua livrarea gazului din propriile rezerve pentru Moldova şi Bulgaria”, a reamintit Andrei Popov.

Momentan, Republica Moldova continuă să primească gaze din rezervele Ucrainei doar prin conducta din nordul ţării, de la Alexeevca, în volume minime necesare pentru asigurarea consumatorilor casnici şi a instituţiilor sociale.

×
Subiecte în articol: externe moldova ucraina