x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Criză majoră: Turcia suspendă toate relaţiile militare şi comerciale cu Israelul

Criză majoră: Turcia suspendă toate relaţiile militare şi comerciale cu Israelul

de Marina Constantinoiu    |    06 Sep 2011   •   11:14

Criza turco-israeliana escaladeaza, odata cu anuntul facut marti de catre premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, potrivit caruia tara sa suspenda in totalitate relatiile militare si comerciale cu Israelul si are in vedere si alte masuri, din cauza faptului ca Israelul refuza sa-si ceara scuze pentru uciderea a noua cetateni turci intr-un raid asupra unei nave turcesti din cadrul unei flotile care a incalcat embargoul impus Fasiei Gaza.

"Suspendam total legaturile comerciale, militare si cele care tin de industria apararii', a declarat Erdogan, citat de presa turca, preluata de ynetnews.com. In plus, Erdogan a avertizat ca navele militare ale Ankarei vor putea fi vazute mai des in apele din estul Mediteranei, precizeaza ynetnews.com. Potrivit aceleiasi surse, Erdogan a declarat ca diplomatii israelieni care au fost expulzati din Turcia impreuna cu ambasadorul israelian au ca termen-limita pentru a parasi teritoriul turc ziua de miercuri.

Premierul turc considera raidul israelian asupra flotilei propalestiniene din Gaza drept un act de "salbaticie' si a acuzat Israelul ca actioneaza precum un copil rasfatat in regiune. Israelul si-a exprima regretul pentru pierderea de vieti omenesti in acel raid, dar s-a incapatanat sa nu prezinte oficial scuze pentru operatiunea respectiva.

Un raport intocmit de o comisie ONU referitor la acest raid a considerat drept excesiva folosirea fortei de catre israelieni in acea operatiune, dar a precizat, totodata, ca aceasta era indreptatita si legala. Raportul, cunoscut sub denumirea de "Raportul Palmer', a fost respins de Ankara, care l-a considerat partinitor, Turcia anuntand ca nu renunta la solicitarea de scuze din partea Israelului si ca va cauta o cale legala de a aduce Israelul in fata Curtii Internationale de Justitie, adauga ynetnews.com.

Totodata, Erdogan a anuntat jurnalistii ca ar putea merge in Gaza in cadrul unei vizite pe care intentioneaza sa o efectueze in Egipt, dar o decizie finala nu a fost inca luata. "Discutam cu partea egipteana pe aceasta tema. Nimic nu s-a decis pentru moment", le-a declarat el jurnalistilor la Ankara, raspunzand la intrebarea daca intentioneaza sa mearga in Fasia Gaza, in cadrul vizitei sale in Egipt.

×