x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cronologia dezastrului

Cronologia dezastrului

de Irina Cristea    |    13 Mar 2011   •   20:24
Cronologia dezastrului
Sursa foto: /Agerpres

La început, părea un cutremur la fel ca acelea care zguduie, în mod obiş­nu­it, Japonia. S-a transformat însă într-un dezastru fără precedent. Postul de televiziune CNN a realizat o cro­nologie a catastrofei petrecute vi­neri în Ja­po­nia şi a crizei nucleare de­clan­şate de cutremur şi de valul tsunami.

Citeşte aici totul despre devastatorul cutremur din Japonia

Vineri, 11 martie
● Ora 14:46 (ora locală): Un cu­tremur cu magnitudinea de 8,9 grade se produce la peste 300 de kilometri de Tokio. Este al cincilea într-un clasament al celor mai puternice seisme din lume şi cel mai intens care a lovit vreodată Japonia. Cutremurul a fost urmat de o alertă de tsunami transmisă pentru 50 de ţări şi teri­torii din Oceanul Pacific.

● Ora 15:46: Un val de aproape 10 metri loveşte coasta estică a Japoniei. Apele distrug tot ce le ies în cale, de la clădiri la drumuri, vase şi maşini.

● Ora 19:39: sunt anunţate primele victime. Agenţia Kyodo face referire la cel puţin 32 de morţi.

● Ora 20:15: Guvernul japonez declară stare de urgenţă la centrala nucleară de lângă Sendai.

● Ora 21:35: Sunt închise patru centrale nucleare.

● Ora 10:29: Se anunţă că sistemul de răcire de la centrala Fukushima nu funcţionează. Autorităţile anunţă că se pregătesc pentru ce-i mai rău. Cetăţenii care locuiesc pe o rază de doi kilometri faţă de centrală sunt evacuaţi.

● Ora 22:48: Poliţia anunţă că aproape 300 de cadavre zac pe plaja din Sendai. Aproape 70.000 de persoane din zonă sunt evacuate şi plasate în centre speciale.

● Ora 23:40: Poliţia anunţă 93 de morţi.

● Ora 23:53: Pompierii sting un incendiu la centrala nucleară Onagawa.

Sâmbătă, 12 martie
● Ora 0:42: Un baraj din prefectura Fukushima cedează, iar apa "mătură" sute de locuinţe. În Tokyo şi în împrejurimi, patru milioane de reşedinţe nu au curent electric.

● Ora 1:07: Agenţia Kyodo anunţă că numărul oficial al victimelor este de 137.

● Ora 2:06: Se anunţă că nivelul de radiaţii de la un reactor al centralei nucleare Fukushima este de opt ori mai mare decât e normal.

● Ora 3:24: Ministrul Comerţului, Banri Kaieda, spune că la centrala de la Fukusima s-ar putea produce mici scurgeri radioactive.

● Ora 5:00: La centrala Fukushima Daiichi se declară stare de urgenţă nucleară. Oficialii anunţă că seismul şi valul tsunami au tăiat alimentarea cu energie electrică a centralei şi că generatoarele de rezervă s-au defectat din cauza valului.

● Ora 6:45: Agenţia japoneză pentru siguranţă nucleară anunţă că nivelul radiaţiilor, măsurat la intrarea în centrală, este de opt ori peste nivelul normal.

● Ora 8:15: Numărul victimelor ajunge la 427.

● Ora 9:45: Compania Tokio Power Co. anunţă că sistemele de răcire de la trei dintre cele patru reactoare de la Fukushima s-au defectat.

● Ora 11:20: Aproape 10% dintre locuinţele din Japonia nu sunt alimentate cu energie electrică.

● Ora 12:32: Stocurile de alimente, apă şi combustibil din magazine încep să se epuizeze. În număr mare, japonezii din nord migrează spre sud.

● Ora 16:17: Numărul victimelor ajunge la 900.

● Ora 16:19: Cantităţi mici de cesiu s-au scurs în zona centralei de la Fukushima.

● Ora 19:17: Specialiştii fac tot posibilul să ţină sub control nivelul temperaturii la două centrale unde sistemele de răcire s-au defectat. Un expert american a spus că situaţia are toate datele unui potenţial dezastru.

● Ora 19:59: Centrul american de geofizică indică modificări ale axei Pământului şi deplasarea insulei principale a Japoniei.

● Ora 20:18: Evacuările continuă în zona centralei de la Fukushima, de data aceasta pe o rază de 20 de kilometri.

● Ora 22:35: Nivelul radiaţiilor scade. Specialiştii se străduiesc să reducă temperatura reactoarelor cu ajutorul apei din ocean. Autorităţile fac planuri pentru distribuire a tabletelor cu iod către populaţia din zona celor două centrale nucleare cu probleme.

● Ora 22:37: În jur de 9.500 de persoane – adică jumătate din popu­laţie – sunt de negăsit în oraşul Minamisanriku de pe coasta estică.

Duminică, 13 martie
● Ora 0:03: Peste 83.000 de persoane sunt evacuate din zona centralelor unde s-au înregistrat defecţiuni.

● Ora 0:51 AM: 190 de avioane şi 25 de nave iau parte la misiunile de salvare, anunţă Ministerul Apărării.

● Ora 3:10: Vânzările de benzină sunt raţionalizate – doar 20 de litri per maşină.

● Ora 3:20: Testele arată că trei persoane alese la întâmplare dintr-un grup de 90 au fost afectate de expunerea la radiaţii.

● Ora 5:20: Agenţia meteorologică niponă revizuie magnitudinea cutremurului de la 8,9 la 9 şi cere limi­tarea consumului de energie electrică.

● Ora 19:08: Un purtător de cuvânt al Guvernului anunţă că se fac eforturi pentru reducerea presiunii la reactorul 3 de la Fukushima şi confirmă riscul producerii unei explozii.

● Ora 22:04: Agenţia pentru siguranţă nucleară din Japonia plasează scurgerile de la Fukushima la nivelul 4 pe o scală de la 1 la 7.

● Ora 22:53: Situaţie de urgenţă la centrala nucleară Onagawa.





 






×