x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cuba a CONFIRMAT că cele 240 de tone de ARMAMENT reţinute la bordul unei nave nord-coreene în Panama îi aparţin

Cuba a CONFIRMAT că cele 240 de tone de ARMAMENT reţinute la bordul unei nave nord-coreene în Panama îi aparţin

17 Iul 2013   •   08:25
Cuba a CONFIRMAT că cele 240 de tone de ARMAMENT reţinute la bordul unei nave nord-coreene în Panama îi aparţin

Autorităţile cubaneze au confirmat că armele descoperite la bordul unei nave nord-coreene interceptată luni în Panama îi aparţin şi că ele trebuie să fie reparate înainte de a se întoarce în insulă, transmite AFP.

"La bordul navei în cauză (cargoul Chong Chon Gang) erau transportate 240 de tone de arme defensive depăşite - două rachete complete sol-aer Volga şi Peceora, nouă rachete în piese detaşate, două avioane de tip Mig-21 şi 15 motoare pentru acest tip de aparat, toate fabricate la mijlocul secolului trecut şi care trebuie reparate pentru a se întoarce în ţara noastră", se arată într-un comunicat al Ministerului cubanez al Afacerilor Externe citit la televiziune.

Ieri, Ricardo Martinelli, preşedintele statului Panama, a declarat că nava, care venea din Cuba, avea la bord "echipament sofisticat pentru rachete". El a postat pe contul său de Twitter o fotografie în care poate fi văzut un obiect de mari dimensiuni, de culoare verde, aflat într-un container.

Oficialul a precizat că echipajul s-a revoltat în momentul intervenţiei poliţiei, iar căpitanul navei a încercat să se sinucidă.

"Suspectam că este vorba despre droguri (...). Când am început să descărcăm (nava), erau 220.000 de chintale de zahăr, dar am găsit containere cu echipament sofisticat de rachetă, iar acest lucru nu era autorizat", a declarat preşedintele panamez, Ricardo Martinelli, pentru Radio Panama.

Martinelli a mai spus că nava a fost reținută pentru investigații suplimentare.

Cuba este singurul regim comunist din America Latină şi unul dintre puţinii aliaţi ai Coreei de Nord, alături de China. În 1962, dorinţa sovieticilor de a instala rachete nucleare în Cuba a adus lumea în pragul unei confruntări nucleare.

×
Subiecte în articol: cargo armament nava nord-coreeana panama