x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cultivatorii francezi de grâu îndemnaţi să reducă costurile pentru a fi competitivi

Cultivatorii francezi de grâu îndemnaţi să reducă costurile pentru a fi competitivi

23 Ian 2018   •   17:55
Cultivatorii francezi de grâu îndemnaţi să reducă costurile pentru a fi competitivi

Cultivatorii francezi de grâu trebuie să îşi reducă costurile, în special la capitolul transport, dacă vor să pună capăt vânzărilor în pierdere şi să îşi recâştige procentele de piaţă pe care le-au pierdut în faţa producătorilor din regiunea Mării Negre şi a altora, a apreciat marţi Asociaţia producătorilor de grâu din Franţa (AGPB), informează Reuters. 

De asemenea, Franţa, cel mai mare producător de grâu din Uniunea Europeană, trebuie să facă investiţii pentru modernizare în valoare de 14 miliarde de euro în următorii 15 ani, a apreciat AGPB. 

Supra-oferta mondială de grâu şi competiţia venită din partea producătorilor din Rusia şi Ucraina a dus la scăderea preţurilor la grâu în Franţa începând din 2013. În plus, vremea proastă de anul trecut a făcut ca Franţa să înregistreze cea mai slabă recoltă la grâu din ultimii 30 de ani. 

"Niciodată o situaţie dificilă nu a durat atât de mult", a declarat presei preşedintele AGPB, Philippe Pinta, adăugând că 40% din cultivatorii francezi de grâu au avut pierderi anul trecut. "Ceea ce putem face, pentru a ne redobândi competitivitatea, este să reducem costurile. Pe termen mediu, obiectivul nostru este să fim competitivi la un preţ de vânzare al grâului de 140 de euro pe tonă, care ar permite fermierilor să înregistreze un profit", a spus Philippe Pinta, apreciind că ar putea dura 10 ani până când acest obiectiv va fi atins pentru că este nevoie de economii în multe domenii. 

Potrivit lui Philippe Pinta, în prezent cultivatorii francezi produc grâu la un preţ de aproximativ 175 de euro pe tonă dar în ultima vreme l-au vândut la 130-135 de euro pe tonă. 

Sectorul logistică va fi unul din modalităţile principale prin care poate fi îmbunătăţită competitivitatea grâului francez, a subliniat Philippe Pinta. Acesta a făcut un apel către Guvernul de la Paris să îmbunătăţească transportul feroviar de marfă, care este mai ieftin decât transportul rutier, iar un transport mai bun ar putea permite reducerea cu 5-10 euro a preţului tonei de grâu. De asemenea, Philippe Pinta a cerut o reducere a taxelor la grâu, după ce recent ministrul francez al Agriculturii, Stephane Travert a anunţat o revizuire a sistemului de taxe din sectorul agriculturii.

AGERPRES

×