x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cultura ca locomotiva

Cultura ca locomotiva

de Anca Alexe    |    Costin Anghel    |    05 Sep 2005   •   00:00
Cultura ca locomotiva

Ministerul roman al Afacerilor Externe si Institutul Cultural Roman au in plan extinderea retelei institutionale de promovare a imaginii Romaniei in strainatate prin cultura. Pana la finele acestui an vor fi infiintate doua noi institute culturale romanesti, la Madrid si la Stockholm. Planul de actiune cu privire la extinderea retelei de institute culturale romanesti a apartinut secretarului de stat pentru diplomatie publica din Ministerul Afacerilor Externe (MAE), Valentin Naumescu, si presedintelui Institutului Cultural Roman (ICR), Horia-Roman Patapievici.

PROGRAMA. Pentru anul 2006, aceeasi strategie comuna prevede infiintarea a trei noi institute culturale, la Varsovia, Lisabona si Atena. La momentul aderarii, Romania va detine, in total, 13 institute culturale in statele membre ale UE. Doua in Italia, la Roma si Venetia, si cate unul in Franta, Germania, Austria, Marea Britanie, Spania, Portugalia, Republica Ceha, Ungaria, Polonia, Suedia si Grecia. In afara spatiului UE, MAE a declansat procedurile politico-diplomatice pentru infiintarea unor centre culturale la Moscova si Beijing.

IMAGINEA ROMANIEI. "Institutele culturale pot fi instrumente institutionale pentru promovarea Romaniei in lume prin ceea ce are mai de pret tara noastra - cultura", afirma Valentin Naumescu. Decizia luata impreuna cu Horia Roman Patapievici este in opinia secretarului de stat una fireasca prin prisma nevoii de exploatare a acestui tip de instrument institutional. "In momentul de fata exista vointa politica de a largi numarul institutelor culturale romanesti in lume. Construirea de noi institute culturale face parte din eforturile Romaniei de imbunatatire a imaginii tarii in perioada de aderare la Uniunea Europeana (UE)", explica Naumescu. Pe langa institutele din interiorul UE, se doreste construirea a doua astfel de institutii la Chisinau, in Republica Moldova, si la Kiev, in Ucraina. Acesta din urma va avea si o filiala la Cernauti. "S-au declansat deja procedurile politico-diplomatice pentru infiintarea lor. Inca nu s-au semnat acorduri intre parti, dar exista semnale pozitive", afirma oficialul MAE. La randul sau, Liviu Bleoca, secretar general in cadrul ICR, a declarat ca "MAE este cel care face demersurile in vederea extinderii centrelor culturale romanesti. Mingea este practic la fileul lor. S-a convenit de mult asupra acestui plan. Noi, reprezentantii institutului, ne ocupam mai mult de partea de programe, de directorii viitoarelor centre, de personal".

EVALUARI. Institutul Cultural Roman si Ministerul Afacerilor Externe au elaborat, pentru prima data de la infiintarea institutelor culturale romanesti din strainatate, un set de criterii de evaluare a performantelor manageriale ale directorilor acestor institutii. Mai mult, incepand din luna septembrie, o comisie mixta ICR-MAE va evalua activitatea si performantele conducerilor actuale ale institutelor, urmand sa faca propuneri de continuare sau de incetare a activitatii directorilor ICR, pe baza rezultatelor concrete inregistrate. Evaluarea se va face anual.

Acest demers are ca scop cresterea substantiala a calitatii prestatiei institutelor culturale si a responsabilitatii gestionarii banului public, in raport cu interesul fundamental al promovarii valorilor culturale romanesti in spatiul european si mondial.

TEL AVIV
Un alt Institut Cultural Roman va fi deschis in mod oficial in luna septembrie a acestui an. Cel din Tel Aviv. Creat mai intai pe hartie, institutul cuprinde doar un simplu spatiu expozitional propriu, iar birourile sunt amplasate in ambasada.

In functia de director va fi numita Madeea Axinciuc, o tanara de 29 de ani, absolventa a Facultatii de Filosofie din cadrul Universitatii Bucuresti. Ea se afla deja de trei luni in capitala israeliana, timp in care a pregatit deschiderea Centrului Cultural, in functie de strategia de promovare a culturii romanesti, stabilita, in vara aceasta, de directorul ICR. Mai mult, Horia Roman Patapievici intentioneaza sa atraga la evenimentele culturale pe care le va organiza nu numai vorbitorii de limba romana, dar si public israelian, prin sprijinul evreilor originari din Romania.
×
Subiecte în articol: diaspora culturale roman romăneşti