x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cum se folosesc reţelele de socializare împotriva băncilor. În SUA, taxa de administrare a contului s-a transformat în bonus

Cum se folosesc reţelele de socializare împotriva băncilor. În SUA, taxa de administrare a contului s-a transformat în bonus

06 Ian 2012   •   14:35
Cum se folosesc reţelele de socializare împotriva băncilor. În SUA, taxa de administrare a contului s-a transformat în bonus

Imaginea unei banci sau a unei mari corporatii poate fi afectata serios, de cand retelele de socializare au luat amploare, iar nemultumirile clientilor se fac tot mai usor cunoscute.

In SUA, doua petitii online, care s-au raspandit fulgerator prin retelele de socializare, au facut ca taxele sa dispara, ba chiar sa fie inlocuite de bonusuri.

Responsabila pentru aceste schimbari este tanara Molly Katchpole, de 22 de ani, din Washington. Katchpole utiliza serviciile companiei Verizon, care ii permiteau sa-si plateasca facturile online, prin telefon. Tanara a aflat cu surprindere, insa, ca pentru "privilegiul" de a-si plati facturile este taxata cu 2 dolari, suplimentar. A initiat o petitie pe site-ul "Change.org" care in cateva ore s-a raspandit pe Facebook si a adunat 165.000 de semnaturi.

La opt ore dupa ce petitia fusese postata si raspandita prin retelele de socializare, Verizon anunta ca renunta la taxa.

"Noi, cei de la Verizon, avem grija sa ascultam vocile clientilor nostri. In functie de reactiile receptate, am decis ca cea mai buna cale de parcurs este sa incurajam clientii nostri sa profite de avantajele operatiunilor pe care le oferim, eliminand totodata taxa", a venit comunicatul Verzion.

Vazand ca petitiile au succes, Katchpole si-a indreptat atentia asupra taxei de administrare a cardului de debit, in valoare de 5 dolari pe luna, perceputa de Bank of America. Petitia de inlaturare a taxei a adunat imediat 300.000 de semnaturi, fortand banca sa renunte la taxa respectiva.

"Vocile clientilor nostri sunt foarte importante. Ca atare, nu vom mai percepe aceasta taxa si renuntam la toate planurile pe care le aveam in acest sens", a venit si comunicatul Bank of America.

Petitiile n-au afectat insa doar Bank of America. Sesizand curentul favorabil, casa de credite Mission Federal a anuntat nu numai ca nu va percepe cei 5 dolari pe luna, ca taxa de administrare, ci le va oferi 5 dolari pe luna celor care isi vor face conturi la ei.

"Companiile trebuie sa fie mult mai atente, in prezent, cu strategiile lor", spune Jean-Manuel Izaret, un expert financiar al firmei Boston Consulting Group. "Bank of America si Verizon nu au aplicat strategii prea inteligente si au fost sanctionate de piata. Pana acum doar presa putea pune presiune pe corporatii. Acum, cu ajutorul retelelor de socializare, s-a ajuns mult mai departe", spune acesta.

×