x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cum va lupta Franța pe propriul teren

Cum va lupta Franța pe propriul teren

de Irina Stoica    |    19 Noi 2015   •   15:04
Cum va lupta Franța pe propriul teren
Sursa foto: IAN LANGSDON/EPA

Guvernul francez a prezentat ieri proiectul de lege prin care starea de urgenţă, instituită sâmbătă, după atentatele de la Paris, va putea fi prelungită pentru trei luni. Noile prevederi urmează să intre în vigoare pe 26 noiembrie, dată la care încetează efectele decretului președintelui François Hollande de insti­tuire a măsurilor excepțio­nale din prezent.

Conform proiectului, minis­trul de Interne va putea să dispună arestarea la domiciliu a tuturor persoanelor „cu privire la care există motive serioase pentru a crede că reprezintă o amenințare pentru securitatea și ordinea publică”. Dacă este cazul, persoana arestată la domiciliu poate fi obligată să se prezinte de trei ori pe zi la poliție sau jandarmerie, să predea pașaportul sau actul de identitate și să întreruptă orice comunicare cu unele persoane din anturajul său.

O altă prevedere a proiec­tului privește dizolvarea asocia­ților sau grupurilor care „par-ticipă, facilitează sau incită” la comiterea unor acte care aduc atingere gravă ordinii publice și ai cărui membri sunt arestați la domiciliu sau frecventează persoane arestate.
De asemenea, în cazul în care un loc este frecventat de persoane care pot constitui o amenințare, vor putea fi dispuse „percheziții administrative”, fără acordul unui judecător, nu numai la domiciliu, dar și în mașini sau locuri publice. Calculatoarele, dispozitivele mobile de comunicații și toate datele accesibile de pe aceste aparate, inclusiv platformele cloud, pot fi vizate la percheziții administrative, de către poliție și jandarmerie.

Polițiștii francezi vor avea drep­tul de a opri și percheziționa orice persoană suspectă

×