x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cumpără saudiții toleranța lui Trump?

Cumpără saudiții toleranța lui Trump?

de Şerban Mihăilă    |    19 Oct 2018   •   09:43
Cumpără saudiții toleranța lui Trump?

Chiar în ziua în care șeful diplomației americane, Mike Pompeo, a ajuns la Riad pentru a discuta cu prinţul moştenitor Mohammed bin Salman despre dispariția jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în consulatul țării sale din Istanbul, Arabia Saudită a trimis 100 de milioane de dolari administrației Trump. Oficialitățile de la Washington susțin că totul e „o coincidență”.

Suma impresionantă virată în conturile guvernului american fusese promisă anterior Statelor Unite pentru eforturile lor de „a stabiliza situația din Siria” sau, altfel spus, pentru a-și menține trupele și a împiedica astfel o extinderea militară iraniană pe teritoriul sirian. Riadul se angajase să plătească cele 100 de milioane de dolari în luna august, însă nu deblocase banii pâna la vizita lui Pompeo la Riad, în mijlocul scandalului planetar provocat de presupusa asasinare a jurnalistului de către oamenii prințului moștenitor al Arabiei Saudite. Abordate pentru a comenta această informație, autoritățile de la Washington susțin că momentul ales de saudiți pentru a vira acești bani nu este decât o simplă „coincidență”, scrie site-ul de știri „The Huffington Post”. Experți prestigioși în probleme legate de Orientul Mijlociu au însă o altă părere. „După toate probabilitățile, saudiții vor ca Trump să știe că o cooperare a sa pentru mușamalizarea afacerii Khashoggi este importantă pentru monarhul saudit (…) O mare parte a promisiunilor financiare făcute SUA va fi posibilă pe baza acestei cooperări”, a declarat Joshua Landis, director al Centrului de Studii pentru Orientul Mijlociu de la Universitatea din Oklahoma, citat de „The Washington Post”. În declarațiile lor despre dispariția lui Khashoggi, atât Trump, cât și Pompeo par deocamdată extrem de îngăduitori față de Riad. Ambii au cerut comunității internaționale să ofere saudiților mai mult timp pentru a investiga cazul, pornind de la premisa că aceștia o fac cu bună-credință. Concomitent, cei doi au subliniat în câteva rânduri relațiile apropiate dintre SUA și Arabia Saudită, precum și sumele impresionante de bani primite de americani de la saudiți.

Casa Albă calcă pe cioburi

Deși a vorbit vag despre „sancțiuni severe”, dacă va fi stabilită vinovăția Riadului, Trump a promis că acordurile americano-saudite în domeniul armamentului, în valoare de 110 miliarde de dolari, nu vor fi anulate. Dispariția lui Khashoggi îl încurcă enorm pe Trump, care a făcut din relaţia sa personală cu regele Salman şi fiul său, influentul prinţ moştenitor, unul dintre stâlpii strategiei sale de a apropia Arabia Saudită de Israel contra Iranului. De asemenea, Trump conta pe Riad pentru compensarea oricărei scăderi a producţiei mondiale de petrol, provocată de sancțiunile impuse Iranului de către SUA. De altfel, saudiții, cei mai mari exportatori de țiței din lume, au amenințat deja că pot destabiliza cu ușurință economia mondială. Nici ei nu au însă vreun interes în escaladarea tensiunilor, în condițiile în care SUA sunt primul lor partener comercial.

„Nu ne place situația, însă nu ar fi acceptabil pentru mine să oprim 110 miliarde de dolari să intre în țară” 

Trump, despre o eventuală blocare a vânzării de arme către saudiți

 

×
Subiecte în articol: mike pompeo