x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cursa infernala in varianta romaneasca

Cursa infernala in varianta romaneasca

16 Oct 2004   •   00:00

O calatorie cu autocarul din Germania in Romania nu mai este ce a fost. O tanara ce se intorcea in tara a fost "fortata" de politistii din Regensburg sa le fie traducatoare, in "conflictul" lor cu niste rromi.

COSTIN ANGHEL

"Nevoia de a rezolva cateva probleme administrative in Romania m-a facut sa ma decid, intr-un timp relativ scurt, sa plec spre tara. Cu bus-ul, ca orice tanar mai putin instarit", povesteste Ina. Calatoria tinerei spre tara se anunta una obisnuita, relaxanta chiar. Fetei ii place sa doarma cand merge cu autocarul. S-a asezat relaxata in scaun, asteptandu-l pe Mos Ene. "Sunt 36 de ore de mers, dar eu nu fac decat sa dorm si sa mananc tot drumul, deci nu ma deranjeaza absolut deloc", spune Ina.

SURPRIZA. Totul decurgea normal, relaxarea tinerei era maxima. In apropiere de Regensburg, la 100 km de granita cu Austria, in fata autocarului a aparut o masina (civila) de politie. Soferul a tras pe dreapta in prima parcare. Politistii s-au urcat in autocar pentru a controla pasapoartele calatorilor. "Pana sa imi scot pasaportul din rucsac a venit politaiul la mine. Eu ii zic in germana sa astepte putin, sa-l caut", spune tanara. Ina a gasit pasaportul si i l-a inmanat politistului. A inceput "sa bata darabana pe masa", nu putea dormi daca autocarul nu rula. "Mentionez ca erau doi politisti tineri, ca din filme. Vine unul dintre ei care semana cu un Nick Nolte mult mai reusit si aduce pasapoartele", povesteste Ina. Lipseau insa cateva pasapoarte, al tinerei si ale unor rromi.

O MICA PROBLEMA. "Panica. Cine ce are cu pasaportul meu? Ma duc dupa Nick Nolte si ma iau de el. Auzi, tata, ce ti s-a nazarit?", spune tanara. Politistul german i-a pus mana pe umar, spunandu-i ca trebuie sa-i urmeze la sectie. Era o problema! Explicatiile nu i le putea da in autocar, nu dorea sa faca acest lucru. "Tot autocarul se uita la mine ca la o infractoare mica si sofisticata, pe care nu se vede delincventa care zace in ea", povesteste Ina. Tanara s-a speriat, ea nu intelegea ce probleme aveau politistii vizavi de pasaportul ei. Dupa o jumatate de ora au ajuns cu autocarul la sectie. Au coborat politistii impreuna cu Ina si rromii carora le oprisera pasapoartele. Tanara a coborat si a inceput sa protesteze. Nu voia sa intre in sectia de Politie inainte sa i se explice motivele retinerii pasaportului sau. "Toti cei din autocar stateau precum copiii mici, in fata vitrinelor cu dulciuri. Erau lipite de geamuri 55 de nasuri curioase. Si mie imi era groaznic de rusine, si de frica", spune tanara.

IDEI NEMTESTI. Rromii facusera front comun cu Ina. "Nici noi nu venim cu voi la sectie, stam cu Conita, sac!", spuneau acestia. Politistii se uitau amuzati, usor surprinsi de atitudinea tinerei. Au intrebat-o cum de are asa de mult curaj sa ii infrunte. Ina si-a mentinut pozitia. "Se uitau asa la mine, ei 2 metri bucata, eu mica si ochelarista, dar cu tupeu", povesteste Ina. Politistii s-au asezat pe bordura. Au intrebat-o care crede ea ca este motivul pentru care i-au oprit pasaportul. Le-a raspuns ca probabil nu au avut altceva mai bun de facut. Politistii au inceput sa rada, se imprieteneau. "Faza e ca rromii au inceput si ei cu luatul la «shto», la modul «da’ chiar, bunice, n-ai avut altceva mai bun de facut? Mama, ce ti-a zis-o gagica!»", povesteste Ina. Glumele etnicilor nu au fost pe placul politistilor. Le-au pus catusele. Toate acestea se petreceau in strada. Dupa ce le-au pus catusele rromilor, politistii s-au reasezat pe bordura. "V-am luat pasaportul, pentru ca am vazut ca vorbiti bine germana, si cum domnii din spate sunt urmariti de Politie de sapte ani, ii arestam, dar avem nevoie de un traducator roman-german", au explicat politistii oprirea pasaportului Inei. La inceput, tanara nu a fost de acord sa-i ajute, dar privirile "binevoitoare" ale celor din autocar au convins-o sa le dea o mana de ajutor politistilor germani.

o fata descurcareata

In interiorul sectiei de Politie, Ina si-a intrat in rolul nedorit de translatoare.

"Le traduc, nu mai are rost sa zic ca tiganii erau angelici…". "N-aveam voie sa stam sapte ani ilegal in Germania? Sa moara mama daca am stiut!", povesteste Ina. Politistii le-au facut un proces-verbal rromilor si i-au inchis. A aparut imediat si invitatia la cafea. Tanara a refuzat.

Uimirea politistilor a fost si mai mare cand Ina le-a cerut bani pentru munca prestata. 50 de euro i-a costat pe germani serviciile de translator ale Inei. "Eu deja ma simteam ca Al Capone. Am baut un suc cu baietii si apoi ei m-au condus la autocar. Am fost eroina autocarului, m-au lasat chiar sa si fumez inauntru si sa stau pe primele locuri din fata! Nu stiu cati neuroni mi-au murit mie in dupa-amiaza aia, dar un lucru e cert, nu ma mai sperie nimic, asa cu una, cu doua!", isi incheie Ina povestirea.
×
Subiecte în articol: diaspora poliţiştii tanara