x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Curtea Penală Internaţională a respins cererea pentru declanşarea unei anchete asupra conflictul din Afganistan

Curtea Penală Internaţională a respins cererea pentru declanşarea unei anchete asupra conflictul din Afganistan

12 Apr 2019   •   16:06
Curtea Penală Internaţională a respins cererea pentru declanşarea unei anchete asupra conflictul din Afganistan

Judecătorii Curţii Penale Internaţionale (CPI) au respins vineri o cerere a procurorului de a declanşa o anchetă pentru presupuse crime împotriva umanităţii şi crime de război care ar fi fost comise în Afganistan începând cu anul 2003, informează AFP.

"Judecătorii au decis că o anchetă asupra situaţiei din Afganistan în acest stadiu nu ar servi intereselor justiţiei", a anunţat într-un comunicat CPI, cu sediul la Haga.

Această decizie intervine la numai o săptămână după ce SUA au revocat viza procurorului general al CPI, Fatou Bensouda, din cauza unei posibile anchete asupra abuzurilor comise de soldaţi americani în Afganistan.

SUA, care nu au aderat la tratatul fondator al CPI, Statutul de la Roma, au anunţat luna trecută restricţii pentru eliberarea de vize, în încercarea de a împiedica orice anchetă a instituţiei împotriva militarilor americani.

Fatou Bensouda a anunţat în noiembrie 2017 că le va cere judecătorilor să autorizeze declanşarea unei anchete asupra presupuselor crime de război şi crime împotriva umanităţii comise în cadrul conflictului afgan, în special de armata afgană. Biroul procurorului a declanşat o examinare preliminară în 2006.

AGERPRES

×