x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Curtea Supremă a Rusiei ordonă reexaminarea dosarelor în procesele lui Hodorkovski

Curtea Supremă a Rusiei ordonă reexaminarea dosarelor în procesele lui Hodorkovski

25 Dec 2013   •   18:21
Curtea Supremă a Rusiei ordonă reexaminarea dosarelor în procesele lui Hodorkovski

Curtea Supremă a Rusiei va reexamina dosarele celor două procese ale fostului magnat Mihail Hodorkovski, care a fost grațiat săptămâna trecută de președintele Vladimir Putin, a informat miercuri AFP, citând un purtător de cuvânt al acestei instanțe judiciare, informează agerpres.ro.

Președintele Curții Supreme, Viaceslav Lebedev, a cerut reexaminarea primului proces al lui Hodorkovski și al asociatului său, Platon Lebedev, în conformitate cu decizia Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), a declarat Pavel Odințov, citat de AFP.

Cei doi au fost condamnați, în 2005, la 8 ani de închisoare pentru 'escrocherie și fraudă fiscală', o pedeapsă care a fost prelungită la 14 ani, la capătul unui al doilea proces, în 2010, pentru 'furt de petrol și spălare de bani' în valoare de 23,5 milliarde de dolari.

La 25 iulie, CEDO a considerat 'inechitabil' primul proces.

Judecătorii de la Strasbourg au admis că acuzațiile pentru fraudă fiscală și escrocherie împotriva celor doi 'se sprijină pe baze solide', dar au estimat că dreptul lor la un proces echitabil a fost 'călcat în picioare' și că 'încarcerarea lor în penitenciare izolate nu este justificată'.

'Oficial, ar trebui reexaminat în următoarele două luni, dar ar putea interveni înainte', a declarat purtătorul de cuvânt al Curții Supreme. Potrivit lui Pavel Odințov, președintele Curții a cerut și o reexaminare a celui de-al doilea proces, la cererea avocaților apărării.

Acest anunț intervine în timp ce Hodorkovski, care a ispășit peste 10 ani de închisoare și care urma să fie eliberat în august 2014, a fost grațiat săptămâna trecută de președintele Vladimir Putin, spre surpriza generală. După ce a fost pus în libertate, el a părăsit Rusia pentru Germania. 

×
Subiecte în articol: mihail hodorkovski gratiere putin