x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Curtea Supremă a SUA anulează o pedeapsă capitală pentru că judecătorii de culoare au fost îndepărtaţi din complet

Curtea Supremă a SUA anulează o pedeapsă capitală pentru că judecătorii de culoare au fost îndepărtaţi din complet

21 Iun 2019   •   22:30
Curtea Supremă a SUA anulează o pedeapsă capitală pentru că judecătorii de culoare au fost îndepărtaţi din complet

Curtea Supremă a SUA a anulat vineri condamnarea la pedeapsa capitală pronunţată împotriva unui acuzat judecat de şase ori pentru aceeaşi crimă, dar fără să se pronunţe asupra vinovăţiei inculpatului Curtis Flowers, un afro-american în vârstă de 49 de ani, motivul acestei decizii fiind acela că judecătorii de culoare au fost în mod voluntar excluşi de acuzare la selecţia completului, transmite AFP.

''La cele şase procese împreună, Statul a îndepărtat 41 din cei 42 de potenţiali judecători de culoare. La al şaselea proces a îndepărtat 5 din 6. În plus, la al şaselea proces, Statul a pus mult mai multe întrebări potenţialilor juraţi de culoare decât celor albi'', menţionează Curtea Supremă în motivarea deciziei.

Acest dosar a fost deschis pe 16 iulie 1996, când patru angajaţi ai unui magazin de mobilă au fost împuşcaţi mortal la Winona, o mică localitate din Mississippi. Suspectul Curtis Flowers, care lucrase o scurtă perioadă în acel magazin, a fost arestat şase luni mai târziu. El se află de atunci în arest şi a fost judecat până în prezent de şase ori, la fiecare proces susţinând că este nevinovat. 

El a fost recunoscut vinovat în primele trei procese, anulate în apel pentru vicii de procedură. Următoarele două s-a încheiat fără un verdict, întrucât judecătorii nu au ajuns la un consens, iar după al şaselea proces Curtis Flowers a fost condamnat la pedeapsa capitală, verdict anulat acum de Curtea Supremă.

După fiecare dintre aceste procese procurorul Doug Evans a perseverat să deschidă încă unul şi, din punct de vedere legal, nimic nu-l poate împiedica sa convoace şi un al şaptelea proces.

AGERPRES

×