x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cutremul de 7.6 grade pe scara Richter în Caraibe

Cutremul de 7.6 grade pe scara Richter în Caraibe

10 Ian 2018   •   11:40
Cutremul de 7.6 grade pe scara Richter în Caraibe

Un cutremur cu magnitudinea 7,6 s-a produs marţi seară în Marea Caraibilor, în largul coastelor Hondurasului, a anunţat Institutul american de geofizică (USGS, n.r.). O alertă de tsunami a fost emisă pentru patru departamente din Honduras, informează AFP şi DPA. 

Julissa Mercado, purtătoarea de cuvânt a Comisiei permanente pentru situaţii de urgenţă din Honduras (COPECO), a declarat pentru AFP că nu au fost raportate victime şi pagube materiale. 

Seismul a avut loc miercuri la ora 02.51 GMT, la o adâncime de 10 kilometri, la 44 de kilometri est de insula Great Swan, nelocuită. Insulele Swan formează un arhipelag ce aparţine Hondurasului şi care se află între Belize şi Cuba. 

Potrivit cotidianului El Heraldo din Honduras, citat de DPA, seismul a fost resimţit în mai multe zone ale ţării. Cutremurul s-a făcut simţit şi în câteva ţări învecinate, precum Guatemala, Costa Rica şi El Salvador, dar şi în statul mexican Quintana Roo. 

"Pe baza parametrilor preliminari ai seismului, valuri de tip tsunami, periculoase, sunt posibile pe o rază de 1.000 de kilometri în jurul epicentrului", a anunţat Centrul american de alertă în caz de tsunami. 

Acelaşi centru a ridicat apoi alertele ce vizau "ameninţări" şi "avertismente" de tsunami pentru Cuba, Mexic, Belize, Jamaica, Insulele Caiman, Puerto Rico şi Insulele Virgine. 

Unele dintre aceste ţări ar putea să fie afectate, totuşi, de valuri cu înălţimi cuprinse între 30 de centimetri şi 100 de centimetri. 

Autorităţile din Honduras au emis o alertă de tsunami care va rămâne valabilă timp de 12 ore pentru patru departamente. 

Preşedintele din Honduras, Juan Orlando Hernandez, i-a îndemnat pe compatrioţii săi să îşi păstreze calmul, să raporteze situaţiile de urgenţă şi să respecte instrucţiunile transmise de autorităţi. 

Regiunea în care se află Honduras este afectată adesea de seisme. În septembrie, două cutremure foarte puternice au lovit Mexicul, cauzând sute de victime şi prăbuşirea mai multor clădiri. În 2010, Haiti a fost lovit de un seism devastator cu magnitudinea de 7 grade, care a provocat peste 200.000 de decese.AGERPRES

×
Subiecte în articol: cutremur caraibe honduras