x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cutremur bancar! 200 miliarde euro spălați prin filiala din Estonia a unei bănci daneze

Cutremur bancar! 200 miliarde euro spălați prin filiala din Estonia a unei bănci daneze

de Dan Constantin    |    20 Sep 2018   •   16:15
Cutremur bancar! 200 miliarde euro spălați prin filiala din Estonia a unei bănci daneze

Un scandal uriaș cutremură credibilitatea onestității sistemului bancar din Danemarca, țară considerată cu cel mai mic grad de corupție din lume. Prin filiala din Estonia a băncii Danske Bank au fost spălată o sumă impresionantă - 200 de miliarde de euro potrivit unui raport preliminar publicat în 19 septembrie. Ancheta declanșată de parchetul danez nu a incriminat încă pe nimeni din conducerea băncii dar președintele acesteia a demisionat.

Banca nu poate estima exact suma de bani spălată, dar apreciază nivelul plăților suspecte la circa 200 miliarde de euro. Este vorba de operațiuni în conturile clienților nerezidenți în Estonia cu reședințe în Rusia, Azerbaijan și Ucraina. Ar fi în discuție 15 mii de clienți, 9,5 milioane de plăți ceea ce impune controlul a 12 mii de documente și 8 milioane de mailuri.

 Pentru a avea imaginea mărimii uriașe a operațiunilor de spălare de bani , derulate în perioada 2007-2016, PIB -ul Estoniei este acum  de 23 miliarde euro. Adică plățile suspecte prin filiala din Estonia a Danske Bank sunt de 8,6 ori mai mari decât PIB-ul țării baltice.

×