x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cutremur devastator în Ecuador

Cutremur devastator în Ecuador

de Şerban Mihăilă    |    17 Apr 2016   •   21:04
Cutremur devastator în Ecuador
Sursa foto: JOSE JACOME/EPA

Cel puțin 80 de morți și peste 600 de răniți este bilanțul unui cutremur devastator, de 7,8 grade pe scara Rich-ter, care a lovit Ecuadorul, sâmbătă seară. Seismul a fost urmat de cel puțin 36 de replici, dintre care una de 6 grade, și s-a produs la o adâncime de 19 kilometri, pe coasta de nord a țării.

„Nu a căzut doar o casă, ci un oraș întreg. Încercăm să facem tot ce ține de noi, însă nu putem face aproape nimic”, declara, ieri, primarul localității Pedernales, care numără 40.000 de oameni și se află cel mai aproape de epicentru. El a cerut autorităților centrale să trimită urgent utilaje și echipe de salvare pentru a-i scoate pe cei prinși sub dărâmături, scrie BBC. Locuitorii au primit și o avertizare de tsunami și s-au grăbit să-și evacueze locuințele de teama valurilor uriașe care i-ar putea înghiți. Sute de oameni s-au călcat astfel în picioare pentru a ajunge în zone mai înalte. De panica și haosul instaurate imediat după producerea tragediei au profitat numeroase grupuri ieșite să jefuiască, care au sesizat rapid că oficialitățile sunt preocupate să salveze vieți și nu mai pot asigura ordinea publică. Cutremurul a fost resimțit pe o rază de 300 de kilometri. Potrivit agențiilor inter-naționale de presă, în câteva dintre loca-litățile din apropierea epicentrului zeci de clădiri s-au transformat în moloz, stâlpii de înaltă tensiune au căzut, iar oamenii au ieșit pe străzi și au început să se roage, fiind convinși că numai divinitatea îi mai poate salva. Turnul de control al unui aeroport din regiune s-a prăbușit și un viaduct s-a rupt în două. Alimentarea cu energie electrică s-a întrerupt, iar rețelele de tele-fonie au fost paralizate pentru mai multe ore. Aeroportul internațional din Guayaquil, cel mai populat oraș al țării, a fost închis. Cutremurul a fost resimțit și în Columbia. Peste 10.000 de soldați și 3.500 de membri ai poliției ecuadoriene au fost mobilizați pentru a oferi ajutor, însă accesul în zona afectată de cutremur era îngreunată, ieri, din cauza alunecărilor de teren.

 

 Bilanț negru și în Japonia

Cutremurul din Ecuador a avut loc la doar câteva zile după alte două seisme soldate cu morți, produse în zona pacifică. Bilanțul cutremurelor din Japonia, de joi și sâmbătă, ajunsese, ieri, la 41 de morți și 1.500 de răniți.

 

Acesta este cel mai puternic cutremur înregistrat în Ecuador în ultimele decenii. În 1979, un seism cu magnitudinea de 8,2 grade lovea țara și declanșa un tsunami.

×