x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cutremurele se ţin lanţ şi în Spania. Procuratura din Castellon se implică în cercetarea cauzelor

Cutremurele se ţin lanţ şi în Spania. Procuratura din Castellon se implică în cercetarea cauzelor

04 Oct 2013   •   21:08

Procuratura din provincia valenciană Castellon a anunțat vineri ca va începe formalitățile pentru cercetarea mișcărilor seismice care au loc în ultimele zile în golful Valencia, pe coasta mediteraneană (estul Spaniei), în apropierea depozitului submarin de gaze naturale Castor. Din 13 septembrie, în regiune au avut loc peste 350 de cutremure de mică intensitate, iar cel mai puternic a înregistrat 4,2 grade. Vineri a fost înregistrat un alt seism, cu o intensitate de 3,7 grade, potrivit Institutului geologic din Catalonia.

Proiectul pus sub semnul întrebării
Proiectul Castor, de injectare a gazului în depozitul subteran din Marea Mediterană, la circa 20 de km de coasta provinciilor Castellón şi Tarragona, a provocat aproximativ 400 de cutremure din 8 septembrie până acum, potrivit presei spaniole.
Cutremurele se simt mai ales în cursul nopţii, spun locuitorii din zonă, care au protestat în stradă şi au obligat Guvernul să decidă oprirea lucrărilor la platforma de gaz.
Ministrul Industriei, Jose Manuel Soria, a anunţat că platforma maritimă Castor, situată la 22 de km de coasta de Est a Spaniei, se închide temporar.
"Dacă nu există garanţii pentru siguranţa cetăţenilor şi a infrastructurilor, nu vom autoriza o nouă injectare de gaze", a declarat oficialul.

25 de cutremure într-o noapte
Platforma Castor este un depozit de gaze, în care s-au injectat aproximativ 1300 de metri cubi numai în ultima lună, pentru a testa funcţionarea instalaţiei.
Din 16 septembrie au început sa se simtă tot mai multe cutremure, de mică intensitate, până când magnitudinea a depăsit 4 grade pe scara Richter, în noaptea de miercuri spre joi. Joi, locuitorii din Vinaroz, Alcanar şi alte localităţi din provinciile Castellon şi Tarragona au protestat în stradă şi cerut închiderea platformei. Oamenii s-au speriat după ce au fost înregistrate 25 de cutremure într-o singură noapte.
Potrivit presei spaniole, seismologii afirmă că presiunea provocată de lucrările la depozitul de gaze din mare ar fi putut să grăbească alte fenomene naturale, relatează corespondentul în Spania al RRA.
Cauza cutremurelor nu a fost explicată oficial.
Deocamdată, depozitul nu este folosit, iar Guvernul analizează testele de la injectările de probă. Între timp, se aşteaptă şi raportul Institutului de Geologie.
Până atunci, opinia publică a ridicat mai multe întrebări, între care cea mai importantă pare să fie lipsa de informaţii privind impactul operaţiunilor asupra mediului, obligatorii înainte de punerea în funcţiune a platformei.

Procedură
Depozitul Castor este unul din cele cinci de acest tip prevăzute în Spania, găzduite în infrastructuri subterane construite în foste zăcăminte de petrol sau gaze naturale.
Procedura constă în extragerea gazului, comprimarea şi injectarea, la peste 1000 de metri adâncime.
Gazul este injectat printr-o instalaţie submarină şi procedura se realizează în anotimpuri în care consumul de gaz este mai mic, potrivit specialiştilor de la una din firmele care gestionează alte platforme spaniole.
Spania importă sută la sută din gazele necesare, astfel încât depozitele precum Castor sunt necesare pentru a face faţă perioadelor cu consum mare. Conform legilor europene, depozitele trebuie să conţină rezerve pentru 20 de zile.


×
Subiecte în articol: cutremur spania