x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cutremurele şi apariţia de fisuri vor continua in Hawaii!

Cutremurele şi apariţia de fisuri vor continua in Hawaii!

06 Mai 2018   •   11:21
Cutremurele şi apariţia de fisuri vor continua in Hawaii!

Mai multe case situate pe Insula Mare (Big Island) din Hawaii au suferit daune serioase, după înteţirea activităţii vulcanului Kilauea. Lava a ajuns în zonele rezidenţiale, iar aproape 2.000 de persoane au fost nevoite să îşi părăsească locuinţele, au anunţat autorităţile.

 

După ce zona sud-estica a insulei a fost zguduita vineri de un seism cu magnitudinea de 6,9, cel mai puternic din 1975, specialiştii estimează că alte erupţii şi cutremure s-ar putea produce în lunile următoare. Serviciul american de geologie şi seismologie (USGS) a anunţat că în Leilani Estates din Districtul Puna, la circa 19 kilometri de vulcan, au apărut fisuri prin care s-a scurs lavă. Nu toate raman insa active, a adăugat USGS.

Reprezentanţii Observatorului Vulcanologic din Hawaii au declarat că ''activitatea vulcanică este în creştere şi se estimează că aceasta va continua''. Janet Babb, purtătoare de cuvânt a instituţiei, a declarat că erupţiile s-ar putea prelungi ''timp de câteva săptămâni sau luni''. Babb a precizat că activitatea vulcanului care a erupt joi prezintă similarităţi cu un alt eveniment care s-a petrecut în aceeaşi zonă în 1955 şi care a durat 88 de zile. La acea vreme în zonă trăiau mult mai puţini oameni.

Desi nu s-au înregistrat şuvoaie de lavă semnificative, Agenţia de apărare civilă districtuala a avertizat că se aşteaptă la producerea unor astfel de evenimente. Temperatura lavei poate ajunge la circa 1.150 de grade Celsius. Departamentul de pompieri din Hawaii a raportat ''condiţii extrem de periculoase privind calitatea aerului din cauza nivelurilor ridicate de dioxid de sulf din zona de evacuare''. Gazul poate cauza iritaţii dermatologice şi probleme de respiraţie.

Kilauea, care se numără printre cei mai activi vulcani din lume şi este unul dintre cei cinci de pe insulă, a erupt constant în ultimii 35 de ani. Raurile de lavă care se preling din acesta au acoperit 125 de kilometri pătraţi, conform datelor USGS.

AGERPRES

×