x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe D-ale globalizarii - Sensul identitatii

D-ale globalizarii - Sensul identitatii

de Anca Aldea    |    08 Feb 2007   •   00:00

Unei persoane cu cetatenie dubla sau multipla i se ofera mai multe oportunitati economice, sustin expertii citati de cotidianul britanic International Herald Tribune.

Unei persoane cu cetatenie dubla sau multipla i se ofera mai multe oportunitati economice, sustin expertii citati de cotidianul britanic International Herald Tribune.

"In ultima perioada, s-a inregistrat o crestere a numarului de persoane care au dubla sau multipla cetatenie", a declarat Miriam Feldblum, profesor de stiinte umane la Institutul Tehnologic din statul american California. "Obtinerea unei a doua cetatenii reprezinta un mijloc eficient de a emigra si de a avea acces pe piata muncii unui stat dezvoltat in lipsa unor politici migrationiste coerente si motivate economic", scrie IHT, amintind de politica in acest sens a Statelor Unite si a Uniunii Europene.

Saptamana trecuta, autoritatile din Hong Kong au fost nevoite sa recurga la masuri extreme impotriva cetatenilor chinezi, care incearca sa obtina rezidenta in aceasta regiune cu statut special din cadrul Chinei, pentru a avea acces la oportunitatile economice ale fostei colonii britanice. Femeile aflate in ultimele luni de sarcina nu au primit viza, fiind suspectate ca intentioneaza sa nasca in Hong Kong pentru a permite copiilor lor sa primeasca drept de sedere. Cotidianul remarca faptul ca, in ultima vreme, cetatenia a inceput sa fie "detasata" de patriotism, sansa unei vieti mai bune reprezentand o prioritate mai mare decat confirmarea sensului identitatii sau apartenentei.

×
Subiecte în articol: externe