x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dacă pierde alegerile, Sarkozy pleacă din politică

Dacă pierde alegerile, Sarkozy pleacă din politică

de Sînziana Stancu    |    08 Mar 2012   •   21:00
Dacă pierde alegerile, Sarkozy pleacă din politică

Pentru prima data de la inceputul cam­paniei prezidentiale, ieri, pre­se­dintele francez, Nicolas Sarkozy, a declarat in public ca va inceta defini­tiv sa mai faca politica daca va fi in­vins in alegerile prezidentiale din 22 aprilie si 6 mai, relateaza AFP.
'Va spun: da', a raspuns pr­e­sedintele-candidat la intrebarea 'daca veti pierde aceste alegeri prezi­den­tiale, va veti retrage din politica?', scrie AFP. 'Nu ma pun in aceasta ipos­taza, dar (...) voi face altceva in ca­zul unei infrangeri', a declarat Nicolas Sarkozy. 'Dar ce, nu stiu inca', a adaugat seful statului, care este devansat in sondajele de opinie cu peste 10 puncte de adversarul sau socialist Francois Hollande.

Si in luna ianuarie, Sarkozy le marturisea ziaristilor care il insoteau atunci in Guyana ca intentioneaza sa puna capat carierei sale politice daca nu va reusi sa obtina al doilea mandat prezidential. Declaratiile sale, care au ramas confidentiale, au fost prezentate de mai multe ziare. 'Am 56 de ani, fac politica de 35 de ani, am o meserie (avocat), imi voi schimba viata complet, nu veti mai auzi de mine daca voi fi invins', a declarat seful statului.

Eutanasia si politica
Deocamdata insa, Sarkozy are probleme cu asociatiile pentru apararea drepturilor omului, care sunt nemultumite de faptul ca politicienii nu sunt de acord cu cererile lor privind legalizarea 'unui ajutor activ' pentru persoanele suferinde, fara nici o speranta, care vor sa puna capat mai repede vietii lor. Ieri, coti­dianul Le Figaro a ilustrat un articol pe aceasta tema cu un colaj de fo­to­grafii a trei candidati, in frunte cu Sarkozy, aflati pe patul de spital, suferinzi, in asteptarea eutanasierii.

Sarkozy este la mijloc, pe patul sau de moarte, intre Marine Le Pen si Francois Bayrou. Ei sunt 'cei trei candidati (la Presedintia Frantei – n.r.) care se opun cu indarjire legali­za­rii 'unui ajutor activ pentru a muri', dupa cum explica, sub colajul fotografic, publicatia franceza. 'Se afla oare ei (candidatii – n.r.) la capatul vietii, pe patul suferintei, astfel incat sa ii impulsionam sa re­flecteze la aceasta problema de libertate individuala?', continua Le Fi­garo, punandu-le in continuare celor vizati o intrebare si mai concreta: 'Chiar trebuie sa va asezam intr-o ase­menea pozitie ca sa va determi­nam sa o schimbati pe-a voastra?'...

Intr-un interviu dat anterior pentru Figaro Magazine, Sarkozy explica de ce nu vrea sa se legalizeze eutanasia: 'Legalizarea eutanasiei ar risca sa duca la derapaje periculoase, iar, pe de alta parte, este si in contradictie cu conceptiile noastre despe demnitatea umana'. In schimb, contracandidatul sau socialist Francois Hollande s-a pliat repede pe ofurile activistilor pentru drepturile omului, care pledau pentru legalizarea eutanasiei. Hollande a propus ca 'oricare persoana ma­jo­ra, aflata in faza avansata sau terminala a unei boli incurabile si care ii pro­voaca suferinte fizice si psihice in­su­portabile, ce nu pot fi inlaturate, ar trebui sa aiba dreptul sa ceara, in conditii precise si stricte, sa beneficieze de o asistenta medicala speciali­za­ta pentru a-si pune capat vietii in conditii demne'. Activistii proeuta­na­si­ere vor continua sa faca presiuni asupra politicienilor care le respins propunerea, pe toata durata coampaniei.

×