x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Daca Statele Unite s-ar retrage din NATO!

Daca Statele Unite s-ar retrage din NATO!

de Simona Haiduc    |    29 Mai 2018   •   15:11
Daca Statele Unite s-ar retrage din NATO!

Analizand eventuale scenarii ale securitatii mondile prin prisma reactiilor presedintelui rus la actiunile colegului sau american, jurnalistii publicatiei britanice Times sustin ca, in cazul retragerii SUA din NATO, gestul va fi un cadou pentru liderul de la Kremlin.

 

Eventualitatea retragerii Statelor Unite din componenta Aliantei Nord-Atlantice a fost evocata de Donald Tumrp inca din perioada campaniei electorale, in 2016. Un an mai tarziu, la summit NATO de la Bruxelles, unde Trump a fost pentru prima data prezent in calitate de presedinte al SUA, el a criticat statele europene ca nu varsa suficienti bani in bugetul organizatiei.

Ulterior insa, presedintele american a precizat, pe contul sau de Twitter, ca mai multe state membre sunt dispuse sa plateasca mai mult.

In opinia autorului articolului din Times, sunt guverne europene care se tem ca Donald Trump s-ar putea folosi de apropiatul summit NATO, prevazut pentru luna iulie, pentru a anuntat o reducere a participarii SUA in activitatile Aliantei sau va merge chiar mai departe, lansand un ultimatum vizand ramanerea Americii in NATO pentru asigurarea securitatii pe Batranul continent.

"Daca administratia Trump va decide sa puna, cu adevarat, sub semnul intrebarii rolul de lider al SUA in NATO si sustinerea americana a Aliantei, va fi cel mai mare cadou primit de presedintele Vladimir Putin in toata viata lui", citeaza Times una dintre declaratiile presedintelui Conferintei de la Munchen, Wolfgang Ischinger.

"Dupa parerea mea, daca SUA isi reduc activitatea ar fi un semnal catastrofal, absolut catastrofal. Cred ca ar putea fi calificata drept caea mai mare greseala a lui Donald Trump in privinta acordurilor euroatlantice din domeniul securitatii", a rezumat diplomatul.

×