x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dalai Lama "avea cunoştinţă" despre agresiunile sexuale comise de unii maeştri budişti

Dalai Lama "avea cunoştinţă" despre agresiunile sexuale comise de unii maeştri budişti

16 Sep 2018   •   19:00
Dalai Lama "avea cunoştinţă" despre agresiunile sexuale comise de unii maeştri budişti

Dalai Lama a afirmat sâmbătă la televiziunea publică olandeză că ştia din anii '1990 despre abuzurile sexuale care ar fi fost comise de unii maeştri budişti, informează AFP. 

Aflat într-o vizită de patru zile în Olanda, liderul spiritual s-a întâlnit vineri cu victimele prezumatelor agresiuni sexuale comise de unii maeştri spirituali. Reuniunea a fost organizată ca răspuns la apelul a 12 dintre victime, care au lansat o petiţie în acest sens. 

Autorii petiţiei lansate luni şi-au exprimat dorinţa de a-l întâlni pe Dalai Lama, aflat într-un turneu european, pentru a-i împărtăşi experienţele lor. 

"Ştiam deja lucrurile acestea, nu e nimic nou", a declarat Dalai Lama sâmbătă seară pentru televiziunea publică olandeză NOS. 

În timpul unei conferinţe a liderilor budişti occidentali desfăşurată în 1993, la Dharmshala, o localitate în nordul Indiei, "cineva a menţionat problema acuzaţiilor sexuale", a precizat liderul tibetan într-un interviu desfăşurat în limba engleză. 

"Am căutat refugiu în budism cu spiritul şi inima deschise, până am ajuns să fim violaţi în nume acestuia", acuză victimele în scrisoarea lor semnată de circa o mie de persoane. 

Persoanele care comit agresiuni sexuale nu se preocupă de învăţăturile lui Buddha, a continuat liderul spiritual, adăugând că celor bănuiţi a fi vinovaţi ar trebuie să le fie "ruşine". 

Dalai Lama, în vârstă de 83 de ani, a denunţat mereu un astfel de comportament iresponsabil şi contrar eticii, se spune în scrisoarea destinată victimelor şi redactată de Tseten Samdup Chhoekyapa, membru oficial al biroului liderului spiritual. 

"Acesta a recomandat ca maeştrii să fie avertizaţi că un astfel de comportament este intolerabil şi trebuie să înceteze", se precizează în scrisoarea pregătită cu ocazia reuniunii de vineri. 

O nouă întâlnire este prevăzută să aibă loc în noiembrie, la Dharamsala, între toţi liderii spirituali tibetani, unde ar "trebui să se vorbească" despre acuzaţiile de agresiune sexuală, a sugerat Dalai Lama. 

"Liderii religioşi trebuie să fie mai atenţi la această problematică", a concluzionat acesta.AGERPRES

×
Subiecte în articol: dalai lama