x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dalai Lama renunţă la politică

Dalai Lama renunţă la politică

de Irina Cristea    |    10 Mar 2011   •   20:00
Dalai Lama renunţă la politică
Sursa foto: Michael Dalder/Reuters

155722-reutersmichael-dalder-rtxshdm.jpgDalai Lama renunţă la funcţia de şef al Guvernului tibetan din exil. Într-un anunţ făcut de la reşedinţa sa din Dharamsala (nordul Indiei), liderul spiritual tibetan, în vârstă de 75 de ani, a spus că a venit momentul ca rolul său politic să fie preluat de un ales la poporului.

„O spun încă din anii ’60 – tibetanii au nevoie de un lider ales liber de către popor, căruia să îi predau puterea. Am ajuns, în mod cert, la momentul trecerii la fapte. (...) Dorinţa mea de a preda autoritatea politică nu are nimic de-a face cu fuga de responsabilităţi. Nu mi-am pierdut curajul sau speranţa. (...) Sper ca, încet-încet, oamenii să îmi înţeleagă intenţia, să mă susţină în decizia luată şi să permită trans­pu­nerea ei în realitate”, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul lui Dalai Lama.

Laureat al Premiului Nobel pentru Pace, liderul spiritual tibetan a adăugat că va propune amendamente la Carta Tibetanilor în Exil pentru a realiza schimbarea la următoarea sesiune a Parlamentului Tibetan în Exil, programată lunea viitoare.

Renunţarea la atribuţiile politice nu înseamnă că Dalai Lama nu-şi va păstra rolul spiritual, a spus un purtător de cuvânt, precizând că acesta îşi va reduce volumul de muncă.

×
Subiecte în articol: externe