x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Danemarca, şocată de ucigaşul Clită

Danemarca, şocată de ucigaşul Clită

de Dorian Cobuz    |    22 Feb 2011   •   16:36
Danemarca, şocată de ucigaşul Clită
153230-vera-vildmyren.jpgProcesul românului Marian Clită stoarce noi lacrimi din ochii familiei Verei Vildmyren, stewardesa ucisă cu sălbăticie de călăul dizidentului Gheorghe Ursu. Presa şi publicul danez urmăresc cu uimire "prestaţia" românului în instanţă. Procesul acestuia a început luni, 21 februarie la Copenhaga, iar la sfârşitul săptămânii se aşteaptă o decizie a judecătorului. Spectacolul dat de Marian Clită (59 de ani) a început cu ceva timp în urmă. Deşi acesta şi-a recunoscut crima comisă cu sânge rece, el a acuzat Danemarca că i-ar încălca drepturile. Cu puţin timp înainte de înfăţişarea în instanţă, românul şi-a concediat avocatul din oficiu, pe motiv că acesta nu ar face nimic ca să-l apere.

În prima zi a procesului lui Marian Clită, cunoscut în România după ce a fost găsit vinovat de uciderea dizidentului anticomunist Gheorghe Ursu, românul a înfruntat instanţa şi a râs sfidător atunci când procurorul a prezentat arma crimei: un briceag. Ziarul danez Ekstra Bladet a relatat cu emoţie episodul, care a provocat lacrimi familiei Verei Vildmyren. De altfel, fiica victimei, o adolescentă, nu a reuşit să mai suporte încărcătura emoţională şi a părăsit sala de judecată. În relatarea sa, reporterul televiziunii publice daneze, DR, a reţinut că românul a continuat să acuze că i se încalcă drepturile. Acesta s-a adresat judecătorului, informându-l că ar suferi probleme de sănătate mintală.
În data de 2 martie 2010 poliţia daneză a descoperit într-o cameră a Radisson Blu Hotel din Copenhaga cadavrul unei stewardese de cetăţenie norvegiană, Vera Vildmyren (42 de ani). Aceasta era angajată a companiei Scandinavian Airlines System (SAS) şi sosise în hotel cu o zi mai devreme. Imaginile surprinse de camerele de supraveghere din hotel sunt ultimele imagini în viaţă ale femeii; obosită, dar zâmbitoare, aceasta s-a cazat, dar cu acelaşi lift a urcat şi românul Marian Clită la etajul 20 al hotelului. Ancheta a stabilit că românul Marian Clită a intrat în camera femeii cu scopul jafului, neştiind că cineva era înăuntru. El a zdrobit-o pe femeie în bătaie, i-a tăiat gâtul cu un briceag şi apoi a jefuit-o.

Românul a fost găsit vinovat pentru uciderea poetului Gheorghe Ursu, ajuns în arestul Securităţii după ce a fost denunţat că ascultă Europa Liberă. Clită a fost găsit vinovat pentru mai mult de 50 de spargeri în perioada 1992-1996, iar în 1999 a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru că l-a bătut pe Gheorghe Ursu până i-a provocat moartea. Marian Clită a fost un informator al Securităţii şi a executat ordinele coloneilor de Miliţie Tudor Stănică, fostul şef al Direcţiei Cercetărilor Penale, şi ale adjunctului acestuia, Mihai Creangă, de a-l suprima pe disidentul Gheorghe Ursu. Clită a fost eliberat pentru bună purtare în aprilie 2008.

×