x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe David Cameron vrea să împiedice imigraţia grecilor în Marea Britanie dacă Atena părăseşte zona euro

David Cameron vrea să împiedice imigraţia grecilor în Marea Britanie dacă Atena părăseşte zona euro

de Mediafax    |    04 Iul 2012   •   13:30
David Cameron vrea să împiedice imigraţia grecilor în Marea Britanie dacă Atena părăseşte zona euro

David Cameron este pregatit sa incalce obligatiile britanice din tratatele UE si sa impuna controale stricte la frontiera care sa blocheze patrunderea cetatenilor greci pe teritoriul Marii Britanii, in cazul in care Grecia ar fi exclusa din zona euro, relateaza The Guardian in editia electronica.

Premierul a declarat in fata membrilor unei Comisii din Camera Comunelor ca ministrii au examinat competentele legale care sa permita Marii Britanii sa ii priveze pe cetatenii greci de dreptul lor la libera circulatie in interiorul Uniunii Europene (UE), in cazul in care criza zonei euro conduce la "tensiuni si presiuni". Cameron a confirmat in cursul acestei audieri ca ministrii au intocmit planuri pentru "tot felul de eventualitati".

Cel mai rau scenariu se refera la retragerea Greciei din zona euro, care ar putea declansa aproape un colaps al economiei grecesti si imigrarea a sute de mii de cetateni, grecii avand, in prezent, dreptul de a se stabili in orice stat membru UE.

Premierul britanic a subliniat ca este pregatit sa adopte masuri care sa evite un "val major" de imigranti greci. "Voi fi pregatit sa fac tot ceea ce este necesar pentru a mentine siguranta tarii, un sistem bancar puternic si o economie robusta", a insistat el.

Intrebat de Keith Vaz, presedintele laburist al Comisiei Camerei Comunelor pentru Afaceri Interne, daca va restrictiona sau nu drepturile cetatenilor greci de a calatori in Marea Britanie, David Cameron a raspuns ca va fi pregatit sa recurga la puteri in acest sens.

"Sper ca nu se va ajunge acolo", a adaugat premierul. "Dar, asa cum am inteles eu, sunt disponibile competente juridice in cazul unor tensiuni si presiuni. Trebuie sa planuiesti, trebuie sa tii cont de lucruri neprevazute, trebuie sa fii pregatit de orice (...). Dar sper ca aceste lucruri sa nu fie necesare", a continuat el.

Theresa May, ministrul britanic de Interne, a confirmat luna trecuta ca Guvernul examineaza planuri in caz de situatii neprevazute, dar a apreciat ca nu vede nicio "miscare intensificata".

×
Subiecte în articol: david cameron zona euro emigranti greci