x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Davos - Summit-ul globalizarii

Davos - Summit-ul globalizarii

de Anca Aldea    |    24 Ian 2007   •   00:00
Davos  -  Summit-ul globalizarii

In Elvetia se pune la cale agenda mondiala a anului. Reprezentanti ai 90 de state ale lumii se aduna astazi la Davos, in cantonul elvetian Graubunden, pentru a participa la Forul Economic Mondial. Reuniunea poarta un nume sugestiv - "Schimbarile in echilibrul puterii".

Echilibrul geopolitic, schimbarile globale, criza din Orientul Mijlociu si schimbarile climatice sunt principalele directii ale discutiilor ce vor fi purtate intre 24 si 28 ianuarie la Davos. "Ne confruntam cu o lume tot mai schizofrenica. Este o lume unde totul se schimba rapid", declara, saptamana trecuta, presedintele si fondatorul FEM, Klaus Schwab. Intr-o prezentare facuta pe marginea evenimentului care se va deschide astazi, Schwab a mentionat ca in ultimii ani a fost inregistrata, la nivel global, o crestere economica permanenta, inclusiv in Africa.

IN CRESTERE. America de Sud, care anul trecut a trimis cei mai putin reprezentanti la Davos, va ocupa de data aceasta un loc important in cadrul dezbaterilor, prezenta la reuniune a presedintilor Braziliei si Mexicului dand o greutate aparte evenimentului. Luiz Inazio Lula da Silva si, respectiv, Felipe Calderon vor avea ocazia sa vorbeasca fiecare despre tara lui si despre schimbarile inregistrate in ultimul an de transformare a Americii de Sud. In timp ce polii puterii sud-americane sunt prezenti din fir a par la Davos, printre participantii notabili aflandu-se secretarul general al Organizatiei Statelor Americane, presedintele Bancii Interamericane de Dezvoltare, guvernatorul Bancilor Centrale din Mexic si Brazilia, cateva tari europene, intre care Spania si Italia se inscriu, de data aceasta, pe lista marilor absenti, comenteaza agentiile straine de presa. Dintre cei 2.400 de participanti care se vor reuni in urmatoarele patru zile la Davos, 800 sunt presedinti si directori de mari companii - Eric Schmidt de la Google, Peter Brabeck-Lemathe de la Nestl..., Michael Dell de la Dell, sau Bill Gates de la Microsoft.

×
Subiecte în articol: externe davos