x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe De 41 de ori libertate

De 41 de ori libertate

21 Ian 2005   •   00:00

EXTERNE
INVESTITURA - Bush a jurat din nou Casa Alba il va avea locatar si in urmatorii patru ani pe George W. Bush, care si-a preluat oficial cel de-al doilea mandat de presedinte al Americii.
RADU CROITORU

WASHINGTON. Limuzina prezidentiala a trecut printre miile de protestatari ai politicii lui Bush
George W. Bush a rostit pentru a doua oara aceste cuvinte in fata Curtii Supreme si a pronuntat cuvantul "libertate" de 41 de ori, intr-un discurs de 20 de minute, la care au asistat numeroase personalitati politice. "Jur solemn sa-mi indeplinesc cu credinta functia de presedinte al Statelor Unite si sa pastrez, sa protejez si sa apar cat pot de bine Constitutia", si-a inceput Bush discursul.

RAZBOI. Fara a surprinde pe nimeni, presedintele a promis ca va continua sa lupte pentru "a pune capat tiraniei in lume", precizand ca libertatea Statelor Unite este conditionata de democratia tarilor de pe mapamond. Fiind acuzat de faptul ca in primul sau mandat a ignorat adesea partenerii din NATO, Uniunea Europeana si chiar Consiliul de Securitate al ONU, Bush a dat asigurari ca Statele Unite se vor apara singure si-si vor apara aliatii pe cale militara doar "atunci cand va fi necesar".

Presedintele american nu a facut referiri directe la razboiul din Irak, considerat cel mai mare esec al primului sau mandat, dar a adus un omagiu fortelor americane, care "lupta impotriva dusmanilor".

PROTESTE. "Mi-e rusine ca noi l-am votat din nou pe Bush", au fost cuvintele unuia dintre miile de demonstranti iesiti in strada pentru a protesta fata de politica agresiva a liderului de la Casa Alba. Intre suporterii presedintelui si cei care il contesta au existat cateva altercatii soldate cu arestari.

REACTII. Premierul britanic, Tony Blair, s-a declarat din nou sustinator al ideilor presedintelui american, iar premierul francez, Jean-Pierre Raffarin, si-a exprimat speranta intr-un progres al relatiilor transatlantice. Respectul reciproc si dialogul de pe pozitii egale sunt trasaturile definitorii ale relatiilor ruso-americane, a spus ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Israelienii si palestinienii au anuntat ca spera intr-o interventie calculata si diplomatica a lui George Bush in rezolvarea conflictului din Orientul Mijlociu.

PE RINGUL DE DANS
Click pentru a mari imaginea
Dupa investitura, George Bush a participat la un dineu special la sediul Congresului, iar apoi a urcat intr-o limuzina si a condus parada din Pennsylvania Avenue. Bush si Prima Doamna, Laura, au tinut sa marcheze evenimentul prin participarea la mai multe baluri somptuoase, nu mai putin de noua, unul dintre acestea fiind dedicat militarilor americani care lupta in Irak si in Afganistan. Presa a observat, intre altele, ca presedintele se descurca mai degraba la razboi decat la dans.

×
Subiecte în articol: externe bush