x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe De ce a renunţat Sierra Leone la un proiect major cu China

De ce a renunţat Sierra Leone la un proiect major cu China

11 Oct 2018   •   16:19
De ce a renunţat Sierra Leone la un proiect major cu China

Sierra Leone a refuzat o construcţie controversată, un aeroport în valoare de 318 milioane de dolari, în afara capitalei Freetown. Aeroportul urma să fie construit de o companie chineză şi finanţat cu credite venite din China, scrie CNN.

Mega proiectul, care trebuia să fie dus la bun sfârşit până în 2022, a fost comandat de fostul preşedinte al Sierrei Leone, Ernest Bai Koroma, în martie 2018. Cu toate acestea, actuala conducere din Sierra Leone a decis să anuleze proiectul.

Anularea a fost primită cu entuziasm atât de Pakistan, cât şi de Malaezia, fiind prima dată când un guvern african anulează o înţelegere majoră cu China, proiect deja anunţat.

“După o analiză serioasă şi diligentă, guvernul consideră că nu este benefic din punct de vedere economic proiectul pentru contrucţia unui nou aeroport, în condiţiile în care cel existent nu este foarte utilizat”, se arată în scrisoarea trimisă de Ministerul Transporturilor şi Aviaţiei din Sierra Leone către directorul proiectului, publicată în presa locală.

Într-un discurs acordat pentru BBC, miercuri, ministrul Aviaţiei din Sierra Leone, Kabineh Kallon, a declarat că, în schimb, se vor investi bani pentru renovarea aeroportului deja existent.

“Am dreptul să iau cea mai bună decizie pentru ţară”, a spus acesta. Nu este clar încă dacă există penalităţi financiare asociate cu anularea înţelegerii.

Sierra Leone este una dintre cele mai sărace ţări din Africa. În timpul fostului preşedinte, Koroma, care a fost la conducere din septembrie 2007 până în aprilie 2018, ţara a luat împrumuturi de 224 de milioane de dolari de la China, dintre care 161 milioane doar în 2016, potrivit John Hopkins SAIS China-Africa Research Initiative.

Înţelegerea privind Aeroportul Internaţional Mamamah a fost considerată una controversată, în primul rând din cauza lipsei de transparenţă.

×
Subiecte în articol: China sierra leone proiect anulat aeroport