x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe De ce danezii vor să confişte bijuteriile migranţilor

De ce danezii vor să confişte bijuteriile migranţilor

18 Dec 2015   •   19:51
De ce danezii vor să confişte bijuteriile migranţilor

Guvernul danez şi-a apărat vineri un controversat proiect privind confiscarea de bijuterii şi alte bunuri de valoare ale imigranţilor pentru a finanţa primirea lor, o măsură considerată de către opozanţii săi drept o derivă ''autoritară'' ce aminteşte de spolierea evreilor, relatează AFP.

''Unele media străine condamnă faptul că putem în viitor să confiscăm obiecte de valoare de la solicitanţii de azil şi să le cerem să-şi asume costul cazării în centre pentru refugiaţi'', a scris ministrul integrării, Inger Stojberg, pe contul său de Facebook. Ea a făcut aluzie, fără să-l numească, la cotidianul Washington Post, care a criticat dur Copenhaga, estimând că proiectul de lege are ''o conotaţie deosebit de dureroasă în Europa'', unde naziştii i-au spoliat pe evrei în timpul celui de-al doilea război mondial.

''Criticile nu sunt justificate'', a afirmat Stojberg, de la partidul de dreapta Venstre, care este în favoarea unei imigraţii minime, în timp ce premierul Lars Lokke Rasmussen şi-a exprimat regretul în legătură cu ''un portret eronat al Danemarcei''.

Proiectul de lege, prezentat în noiembrie, urmează să fie dezbătut în parlament în ianuarie. El prevede autorizarea verificării bagajelor imigranţilor şi confiscarea oricărui obiect de valoare sau a banilor cash în sume mai mari de 3.000 de coroane daneze (aproximativ 400 de euro).

Ceasurile, bijuteriile la care proprietarii lor ţin în mod deosebit, precum verighetele, dar şi telefoanele mobile, nu sunt vizate de această măsură, care se înscrie într-un cadru mai larg de restrângere a condiţiilor de primire a imigranţilor în regatul scandinav.

O petiţie intitulată ''NU confiscării de bunuri ale migranţilor'' strânsese vineri aproape 5.900 de semnături pe site-ul www.skrivunder.net. ''Fuga de regimuri brutale şi totalitare înseamnă aspiraţia oamenilor de a trăi într-o societate mai primitoare. Refuzăm ca solicitanţii de azil să fie primiţi în acest spirit totalitar'', afirmă autorii petiţiei.

×