x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe De ce s-a dus cancelarul Angela Merkel in Rusia?

De ce s-a dus cancelarul Angela Merkel in Rusia?

18 Mai 2018   •   16:19
De ce s-a dus cancelarul Angela Merkel in Rusia?

Intr-un moment in care Moscova si europenii se pun in miscare pentru a salva acordul nuclear iranian, Vladimir Putin primeste vineri, la Soci, pe cancelarul german Angela Merkel. Va fi prima lor intalnire tete-a-tete dupa mai bine de un an. O intrevedere care ii va permite liderului de la Kremlin, care s-a impus in ultimii ani drept un actor major in Orientul Mijlociu, sa militeze in favoarea relansarii procesului politic in Siria.

 

Dupa Merkel, Putin il va avea, saptamana viitoare, oaspete pe presedintele francez Emmanuel Macron. Inainte insa de aceste contacte extrem de importante, seful statului rus l-a primit, la resedinta sa, pe Bashar al-Assad, cei doi vorbind despre perioada post-conflict: reglementare politica, reconstructie si repatrierea refugiatilor.

In dosarul iranian, dupa summitul de la Sofia, unde europenii au facut front comun, intalnirea dintre Putin si Merkel, pe malul Marii Negre, se va concentra, dupa toate probabilitatile, pe decizia presedintelui american, Donald Trump, de a retrage SUA din acest tratat legat de programul nuclear al Teheranului. Este unul dintre foarte  putinele subiecte unde pozitiile europenilor si a Moscovei se suprapun, practic.

In baza acordului semnat in 2015, Iranul a acceptat sa-si revizuiasca programul sau nuclear, angajandu-se sa nu incerce niciodata sa obtina o bomba atomica, in schimbul ridicarii partiale a sanctiunilor internationale. Acum, dupa gestul SUA, UE se teme ca Iranul va relua activitatile nuclear. De asemenea, europenii doresc sa-si protejeze investitiile in Iran, amenintate de restabilirea embargoului economic de catre Casa Alba.

"Fiecare dintre noi intelegem ca acordul nu este perfect, dar ca trebuie sa ramanem in cadrul lui, continuand discutiile cu Iranul pe alte teme, precum rachetele balistice", a pledat Merkel. Aliata a Teheranului, Rusia si-a multiplinat in ultimele zile contactele diplomatice in incercarea de a mentine tratatul, considerat de Kremlin, ca fiind "crucial pentru stabilitatea regionala, pentru stabilitatea intregii lumi".

Ultima intalnire dintre Putin si Merkel, tot la Soci, dateaza din mai 2017. Cei doi demnitari vor aborda, de asemenea, situatia din Ucraina, unde, culmea coincidentei, conflictul dintre guvernul pro-occidental si rebelii prorusi a cunoscut o agravare in ultimele zile. Este de asteptat ca, in acest context, Merkel si Putin sa lanseze demersurile necesare in vederea organizarii unei reuniuni in patru, cu Macron si presedintele ucrainean, Petro Porosenko, cu scopul de dezvate o eventuala misiune ONU de mentinere a pacii.

Fireste, de pe agenda discutiilor nu va lipsi proiectul energetic Nord Stream-2, gazoductul a carui constructia fost lansata zilele trecute in Germania si care este menit sa livreze gaze naturale rusesti Germaniei via Marea Baltica, ocolind Ucraina. Un proiect vehement criticat de SUA, care vad in aceasta conducta o noua amenintare la adresa securitatii.

×