x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe De la Ceauşeasca la Suzanne Mubarak

De la Ceauşeasca la Suzanne Mubarak

de Carmen Plesa    |    02 Mar 2011   •   19:52
De la Ceauşeasca la Suzanne Mubarak
Sursa foto: /AFP Photo

Vremurile tulburi din Orientul Mij­lo­ciu le-au amintit jurnaliştilor străini nu numai de Nicolae Cea­u­şes­cu, "sa­trapul român", ci şi de soţia acestuia, pe care o iau drept reper atunci când vorbesc despre soţii de dictatori.

"Toate au trăit sau încă trăiesc alături de soţii lor şi joacă un rol de prim plan, aşa cum în trecut s-a întâmplat şi cu soţiile dictatorilor europeni, inclusiv românca Elena Ceauşescu, care a mers până la a-şi asuma descoperiri ştiinţifice pentru a se onora", scrie jurnalista şi scriitoarea italiană de origine marocană Anna Mahjar-Barducci într-un comentariu pentru Agenzia Radicale.

Valul de proteste din Orientul Mijlociu a pus luminile reflectoarelor şi pe primele doamne din regiune, care până nu demult păreau să fie implicate într-un adevărat concurs, pentru că fiecare voia să treacă drept cea mai elegantă şi mai influentă. Astăzi, unele au fost constrânse să fugă cu tonele de aur după ele, în timp ce altele îşi continuă viaţa frumoasă, dar cu teama că protestele ar putea face ca şi soţii lor să cadă. În Siria, Asma (foto), soţia lui Bashar Al-Assad, a fost de curând prezentată de revista Vogue ca o doamnă "strălucitoare, tânără, chic". Nici o vorbă despre scandalurile care îl privesc pe soţ, aflat la putere din 2000 şi care este acuzat de torturarea şi uciderea opozanţilor politici.

Despre consoarta emirului din Qatar, Sheikha Moza, s-a spus că ar putea-o întruchipa oricând pe o parteneră a lui James Bond. Frumu­se­ţea sa este prezentată în toată presa, din Orientul Mijlociu şi până la New York, iar prima doamnă a Qatarului vorbeşte des despre democraţie şi reforme, în condiţiile în care ţara sa nu are nici mărcar un parlament ales, iar homosexualitatea este pedepsită cu închisoarea.

După ce Ben Ali a plecat de la câr­ma Tunisiei, presa internaţională a vorbit mult despre excentrica sa so­ţie, Leila Trabelsi, care din coafeză a ajuns "prima doamnă", şi-a achi­zi­­ţionat în 2000 o ţinută de la Dior în va­­loare de 30.000 de euro, trimiţând fac­tura la Ambasada Tunisiei de la Pa­ris. Suzanne Mubarak, soţia dictatorului egiptean, a încercat să treacă drept o intelectuală implicată în acţiuni de binefacere. Era liderul mai multor asociaţii de "caritate" şi nici o figură publică nu putea intra în acest sector fără aprobarea ei. Potri­vit Paris Match, pentru activităţile sale, Suzanne primea de la Guvernul egiptean circa 5 miliarde de dolari anual, iar o parte din aceştia au luat calea conturilor bancare ale fostului cuplu prezidenţial.

×