x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe De la Iulia Timoşenko la...Darth Vader. 24 de candidaţi în lupta pentru preşedinţia Ucrainei

De la Iulia Timoşenko la...Darth Vader. 24 de candidaţi în lupta pentru preşedinţia Ucrainei

31 Mar 2014   •   13:38
De la Iulia Timoşenko la...Darth Vader. 24 de candidaţi în lupta pentru preşedinţia Ucrainei

Comisia Electorală Centrală din Ucraina a înregistrat un număr de 24 de candidaţi la alegerile prezidenţiale prevăzute pentru 25 mai a.c., după încheierea termenului limită de depunere a candidaturilor luni dimineaţă.

Toţi cei 24 de candidaţii au depus o garanţie de 2,5 milioane de grivne (aproximativ 233.000 dolari) pentru a putea concura în alegeri, dar până acum numai şapte dintre ei au obţinut deja statutul de candidat oficial la funcţia de preşedinte al Ucrainei.

Potrivit AFP, Comisia electorală care se ocupă de organizarea alegerilor prezidenţiale din 25 mai în Ucraina a anunţat luni că a înregistrat 46 de cereri de candidaturi la funcţia supremă în stat, între care miliardarul Petro Poroşenko, favorit în sondaje, şi fostul premier Iulia Timoşenko. Conform Ria Novosti, 14 candidaţi au fost din start eliminaţi.

Publicată duminică seara la expirarea termenului de depunere a dosarelor, lista cuprindea un număr mare de "candidaţi minori", printre care liderul comunităţii evreieşti, Vadim Rabinovici sau reprezentantul Partidului ucrainean al Internetului, Darth Vader, care a fost văzut de multe ori pe Maidan cu casca şi pelerina personajului din Războiul Stelelor.

Lista va fi scurtată considerabil în urma procedurii de revizuire a dosarelor cu cereri, care ar urma să dureze până la 4 aprilie.

Toate sondajele îl indică pe oligarhul Piotr Poroşenko, unul dintre cei mai bogaţi oameni din ţară şi un apropiat al fostului preşedinte prooccidental al Ucrainei, Viktor Iuşcenko, drept favoritul cu prima şansă la apropiatele alegeri anticipate din Ucraina. Imperiul său financiar se întinde de la afacerile cu ciocolată până la mass-media, el fiind singurul oligarh ucrainean care a susţinut în mod deschis acţiunile de protest ale opoziţiei proeuropene.

Într-o mişcare prin care şi-a surprins deopotrivă prieteni şi străini, campionul la categoria grea de box Vitali Kliciko, preşedintele partidului Udar a renunţat sâmbătă să-şi înregistreze candidatura la prezidenţiale, exprimându-şi public sprijinul pentru Poroşenko, a cărui avere este estimată de Forbes la peste un miliard de dolari, pe locul 7 pe lista celor mai bogaţi oameni din Ucraina.

Exemplul lui Kliciko, care a pledat pentru o candidatură unică a forţelor care l-au răsturnat pe preşedintele Viktor Ianukovici de la putere, nu a fost urmat de fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko (53 de ani), care şi-a confirmat participarea la scrutin, intensificându-şi campania, deşi - după cum remarcă EFE - nu acumulează decât 10% din sprijinul popular în sondaje. Dar ea pare a fi hotărâtă să-şi ia revanşa după ce a fost învinsă în 2010 de către Viktor Ianukovici.

Partidul Regiunilor, fost de guvernământ, în prezent în opoziţie, l-a exclus la sfârşitul săptămânii trecute pe preşedintele destituit Viktor Ianukovici din rândurile sale, desemnându-l pe Mihail Dobkin, fostul guvernator al regiunii Harkov (est) drept candidatul său la prezidenţiale.

Svoboda (ultranaţionalistă) - una dintre cele trei formaţiuni care stau la baza guvernului interimar actual din Ucraina - l-a numit pe liderul său, Oleg Tiagnibok, drept candidat la viitorul scrutin prezidenţial. Printre candidaţi figurează şi liderul grupului paramilitar Pravâi Sektor (Sectorul de Dreapta), Dmitro Iaroş.

×
Subiecte în articol: candidaturi alegeri prezidentiale ucraina