x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe De la sârguinţă... la indiferenţă

De la sârguinţă... la indiferenţă

23 Apr 2009   •   00:00

Britanicii sunt cei mai sârguincioşi şi motivaţi membri ai Parlamentului European, în timp ce mulţi italieni se află pe ultimele locuri într-un clasamentul prezentat miercuri, la Strasbourg. Potrivit Agenţiei France Presse, citată de Mediafax, 18 dintre cei 87 de eurodeputaţi britanici au obţinut nota maximă, 9, atribuită pe criterii de prezenţă, luarea cuvântului, întrebări scrise şi rapoarte. Zece dintre ei au fost notaţi cu zero.



Aleşii italieni se regăsesc în partea superioară a clasamentului de opt ori, dar 34 dintre ei au fost notaţi cu zero. "Acest lucru nu înseamnă că ei nu lucrează deloc", a precizat autorul clasamentului, Flavien Deltort, care şi-a atras criticile mai multor eurodeputaţi pentru această anchetă, care evaluează activitatea colegilor săi. Unii dintre ei i-au reproşat că a luat în considerare un grafic de prezenţă care nu ţine cont, în opinia lor, de numărul reuniunilor şi de timpul petrecut în comisiile parlamentare, acolo unde se desfăşoară cea mai mare parte a activităţii. Clasamentul "realizat direct din datele puse la dispoziţie de Parlamentul European" are limite, a recunoscut Deltort. El citează exemplul britanicului Robert Kilroy-Silk, un eurosceptic autor a circa 1.600 de intervenţii scrise, care a obţinut cea mai bună notă în privinţa activităţii parlamentare.

Potrivit clasamentului realizat de fostul asistent al eurodeputatului liberal italian Marco Cappato şi fondatorul site-ului Parlorama, opt eurodeputaţi germani au obţinut nota maximă, faţă de şapte care au primit nota minimă. În Polonia raportul este de şase la doi. Dintre cei 24 de eurodeputaţi greci, cinci au primit nota maximă, iar unul a obţinut zero. Patru deputaţi belgieni sunt foarte bine notaţi, iar doi prost. Francezii stau bine la capitolul prezenţă, dar nu la fel de bine în privinţa activităţii parlamentare.

CÂT PRIVEŞTE REPREZENTANŢII ROMĂNIEI... Un singur eurodeputat român a obţinut nota maximă în clasamentul lui Deltrot, iar şapte dintre ei au primti nota minimă. Potrivit site-ului Parlorama.eu, citat de Mediafax, europarlamentarii noştri au primit punctaje bune la prezenţă, dar unele mediocre la activitatea parlamentară.

Eurodeputatul Silvia-Adriana Ţicău (PSD) a obţinut nota maximă la prezenţă, luarea cuvântului, întrebări scrise şi rapoarte, în timp ce Titus Corlăţean, Sorin Frunzăverde, Iuliu Winkler, Roberta Anastase, Cătălin-Ioan Nechifor, Daciana Sârbu şi Rovana Plumb au primit zero. Ovidiu Ioan Silaghi (PNL) se situează pe locul al doilea în clasamentul europarlamentarilor români şi pe locul 118 în clasamentul general. Cei doi sunt urmaţi de Gabriela Creţu (PSD), pe locul 182, de Silvia Ciornei (PC), pe locul 236, de Adrian Severin (PSD), pe locul 244, şi de Renate Weber (PNL), pe locul 355.

Theodor Stolojan (PD-L) se clasează pe locul al 13-lea în rândurile europarlamentarilor români şi pe poziţia 497 în clasamentul general. El este al treilea cel mai sârguincios eurodeputat PD-L, după Maria Petre (427) şi Flaviu Călin Rus (459).

La mijlocul clasamentului eurodeputaţilor români îi regăsim pe Sebastian Bodu (PD-L, locul 603 în clasamentul general), pe Daniel Dăianu (PNL, 649), pe Monica Maria Iacob-Ridzi (PD-L, 709), pe Adrian Cioroianu (PNL, 745, care şi-a încheiat mandatul în aprilie 2007), pe Corina Creţu (PSD, 772).

În ultima treime a clasamentului eurodeputaţilor români se află Ioan Mircea Paşcu (PSD, 790), Vasile Dîncu (PSD, 815, care şi-a încheiat activitatea în decembrie 2007), Rovana Plumb (PSD, 842), Daciana Sârbu (PSD, 849).

Pe ultimele patru locuri se află, în ordine, Roberta Anastase (PD-L, 857), Iuliu Winkler (UDMR, 863), Sorin Frunzăverde (PD-L, 893, care şi-a încheiat activitatea în iunie 2008) şi Titus Corlăţean (PSD, 916). Titus Corlăţean este al patrulea în ordinea inversă a clasamentului general, după el clasându-se doi italieni, un francez şi un polonez.

Cifrele strânse se referă la activităţile de la Strasbourg şi Bruxelles, până la sfârşitul lui decembrie 2008, ale celor 921 de eurodeputaţi care s-au succedat în Parlamentul European în timpul acestei legislaturi, a precizat el. Parlamentul numără 785 de eurodeputaţi.
Mediafax

×
Subiecte în articol: externe psd locul