x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe De la timida Lady Di la îndrăzneaţa Kate

De la timida Lady Di la îndrăzneaţa Kate

de Irina Cristea    |    20 Apr 2011   •   20:47
De la timida Lady Di la îndrăzneaţa Kate

Căsătoria cu prinţul William va însemna, pentru deloc aristocratica tânără Kate Middleton, intrarea pe un făgaş de destin asemănător cu cel al prinţesei Diana – cel de potenţială regină a Marii Britanii. Totuşi, cele două femei nici c-ar putea fi mai diferite, comentează mass-media britanice, într-o încercare de a o compara pe "prinţesa inimilor" cu echilibrata Catherine Elizabeth.

"Din momentul în care a intrat în atenţia publicului, Kate s-a dove­dit mult mai încrezătoare, mai stăpână pe ea decât timida Diana Spencer, care abia îndrăznea să ridice privirea din pământ la fotografiile de logodnă", scrie Daily Mail.

Pe Kate ne-o amintim inclusiv defilând la o prezentare de modă în scopuri caritabile, în 2002, purtând o rochie perfect transparentă în faţa unui public în care se afla şi viitorul ei iubit, prinţul William. Despre care i-a spus unei prietene care o felicita pentru norocul care-a dat peste ea că el este, de fapt, norocosul, pentru că are şansa de a fi iubitul ei.
Remarcă la 180 de grade faţă de ce spunea Diana la începutul relaţiei cu Charles, când şoptea galeş, într-un interviu: "Dacă voi fi suficient de norocoasă să devin Prinţesa de Wales...". Diana Spencer avea 19 ani la logodna cu prinţul moş­tenitor. Kate are 28 de ani. O vârstă reprezentativă pentru noua ten­dinţă a femeilor britanice de a se că­sători şi a deveni mame în jur de 30 de ani, continuă comparaţia făcută de Daily Mail.

Amprenta vremurilor se observă şi la nivelul educaţiei celor două. Cu o diplomă în istoria artei şi calificative maxime pe durata studiilor, Kate are o pregătire solidă cu care se situează pe picior de egalitate cu William. Nu-i desparte nici vreo diferenţă majoră de vârstă: Kate este cu cinci luni mai mare decât William. Diana, în schimb, era cu 13 ani mai tânără decât viitorul ei soţ. Mai mult, William şi Kate au trăit deja împreună, o perioadă, la Universitatea St. Andrews. Lucru de neconceput pentru o logodnică princiară în anii în care Diana se pregătea de nuntă.

Kate şi Diana provin şi din familii extrem de diferite. Logodnica lui William nu face parte dintr-o familie cu sânge albastru, în vreme ce fami­lia Spencer era cât se poate de aristocrată, iar bunica Dianei fusese una dintre confidentele reginei Mary (bunica lui Charles). În schimb, fami­lia Middleton i-a oferit lui Kate un mediu stabil şi armonios. Pe când părinţii Dianei s-au separat când ea era încă o copilă.

Spre deosebire de tatăl său, prinţul William şi-a ales singur viitoarea soţie, fără a avea parte de "sugestii" (sau, mai corect spus, de presiuni) din partea familiei. Noroc de care Charles nu a avut parte: era aproape forţat să se însoare. Există însă şi asemănări între cele două femei, acceptă jurnaliştii britanici. De exemplu, atât Diana, cât şi Kate făcuseră o pasiune pentru viitorii lor soţi înainte de a-i cunoaşte. Copilă fiind, Diana visa cu ochii deschişi la moştenitorul tronului, iar liceana Kate avea un poster cu William pe un perete din camera de cămin.

Atenţia uneori excesivă a mass-media este un alt lucru pe care îl au în comun. Fotografii se îngră­mădeau în faţa casei Dianei şi o urmăreau până la muncă. Au făcut-o să şi plângă într-o zi cu insistenţele lor, după care i-au lăsat un bilet de scuze pe parbrizul maşinii. Kate afişează, în schimb, o atitudine aparent indiferentă faţă de atenţia care i se acordă. În schimb, nu vorbeşte cu jurnaliştii (decât ca să le spună, politicos, că nu are de gând să pozeze pentru ei), respectând şi adoptând atitudinea rezervată a lui William faţă de presă.

În vreme ce Diana a început chiar să se folosească de presă, spre finalul căsniciei cu Charles şi mai târziu, Kate şi-a angajat un avocat care are grijă ca viaţa sa privată să nu ajungă subiect de tabloide. Şi, în vreme ce aparatele foto îndreptate asupra lui Lady Di nu s-au oprit din "lucru" nici când aceasta îşi dădea ultima suflare, în cumplitul accident de la Paris (1997), viitoarea soţie a lui William s-a înarmat cu tăcere şi discreţie pentru a duce mai departe doar o mică parte din moştenirea lăsată de "prinţesa inimilor".

"Nu va avea o viaţă de poveste"
Nunta lui William cu Kate e aşteptată de britanici cu sentimente amestecate. Dacă unii plănuiesc să-şi petreacă ziua urmărind transmisiunile televizate sau chiar să iasă în stradă, în calea cortegiului oficial, alţii nu ştiu cum să "eva­deze" din Londra, scrie Der Spiegel.

 Operatorii de turism au raportat rezervări-record pentru zilele din jurul nunţii, cu două treimi mai numeroase decât cu un an în urmă. Această situaţie se datorează în mare măsură faptului că, din cauza momentului în care cade Paştele şi "bank holiday-ul" din mai, oamenii vor trebui să îşi ia doar trei zile libere de la serviciu pentru a-şi face un concediu de 11 zile.

Un sondaj efectuat luna trecută de institutul de sondare ICM arată şi că britanicii se confruntă deja cu o senzaţie de saturaţie provocată de ştirile cu şi despre nunta regală. Între 79% din respondenţi s-au declarat "în mare măsură indiferenţi" sau "complet nepăsători" faţă de eveniment. Un alt sondaj, menit să arate cât de mult o invidiază tinerele britanice pe viitoarea prinţesă, a arătat că foarte puţine domnişoare s-ar vrea în locul lui Kate. Peste 85% dintre femeile care au participat la sondaj au răspuns că nu sunt deloc geloase pe ea, invocând restricţiile vieţii la curtea regală. Dintre cele care n-au făcut nici un secret din invidia ce i-o poartă alesei lui William, cele mai multe au explicat că se simt atrase în special de bogăţia celei care ar putea ajunge regină a Angliei.

"Femeile îşi dau seama că logodnica – Prinţului William are un viitor ce nu este tocmai de invidiat, mereu în atenţia presei şi a opiniei publice, care îi vor diseca fiecare gest, fiecare apariţie publică şi fiecare alegere vestimentară", comentează Carla Bevan, redactor-şef la MyDaily.co.uk. "Oamenii înţeleg că nu va fi o viaţă de poveste pentru Kate", mai spune ea.

×