x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe De la "Titanic", la mormantul lui Iisus

De la "Titanic", la mormantul lui Iisus

de Marina Constantinoiu    |    27 Feb 2007   •   00:00

Celebrul regizor american James Cameron zguduie din temelii intreaga credinta crestina, lansand pe piata un documentar despre "adevaratul mormant al lui Iisus Hristos". La realizarea documentarului a participat si regizorul israeliano-canadian Simcha Jacobovich, ai carui parinti s-au nascut in Romania.

EPA PHOTO/ROMPRES
IN SEAMA CERCETATORILOR. "Noi ne-am prezentat punctul de vedere, acum poate incepe dezbaterea", a spus regizorul James Cameron. Si dezbatere va fi, cu siguranta. O vreme doar, pana se risipeste aura de spectacol a asa-zisei descoperiri

Celebrul regizor american James Cameron, care a realizat pelicula "Titanic" impreuna cu un alt regizor de prestigiu, Simcha Jacobovich, israeliano-canadian, au facut senzatie ieri, lansand intr-o conferinta de presa extraordinara o noua ipoteza referitoare la mormantul lui Iisus Hristos. De fapt, intreaga credinta crestina ar putea fi zguduita din temelii. Daca versiunea lui Cameron este luata in seama.

Cameron si Jacobovich sustin ca au identificat adevaratul mormant al lui Iisus Hristos, ceea ce poate insemna ca Invierea Mantuitorului crestinilor nu a avut loc. Senzationala dezvaluire a fost data publicitatii saptamana trecuta de site-ul israelian Ynet, care afirma ca un film documentar despre descoperirea, acum 27 de ani, langa Ierusalim, la Talpiot, a zece sarcofage din piatra, in care se presupune ca se afla Iisus si familia sa pamanteana, urmeaza sa fie difuzat la 4 martie. Sarcofagele ar fi fost gasite in timpul unor sapaturi facute in apropierea Ierusalimului. Dupa ani de eforturi, arheologii israelieni au identificat numele celor ce-si gasisera acolo locul de vesnica odihna: "Iisus, fiul lui Iosif", "Maria", "Judah, fiul lui Iisus" si "Mariamene", care, potrivit unor specialisti, s-ar putea traduce prin "Maria Magdalena".

UN FEL DE DAN BROWN. Echipa lui James Cameron a lansat ipoteza ca Iisus ar fi fost casatorit cu Maria Magdalena, iar personajul cu numele de Judah ar fi chiar fiul lor. Povestea seamana izbitor cu romanul lui Dan Brown, "Codul lui Da Vinci", si ar pune in discutie insasi credinta crestinilor ca Iisus a inviat si s-a inaltat la ceruri. In opinia preotilor insa, ipoteza lui Cameron nu este altceva decat o aberatie.

Potrivit lui Cameron, "dovezi medico-legale si rezultate ale testelor ADN confirma ca unul dintre mormintele descoperite in 1980 in Ierusalim este cel al lui Iisus Hristos". Ce nu am aflat este CUM anume s-au putut face aceste faimoase teste ADN.

BANI FRUMOSI PENTRU TELEVIZIUNE. Postul de televiziune Discovery, care va difuza filmul documentar pe tema descoperirii la 4 martie, afirma, totusi, ca aceasta nu pune la indoiala credinta in Inviere, comenteaza site-ul postului Antena 3, post de televiziune din Romania care a si transmis in direct ieri conferinta de presa extraordinara de la New York. Multi comentatori puneau ieri pe seama setei de "cash" si senzational a televiziunilor difuzarea acestui documentar.

In 1996, cand BBC a difuzat un scurt documentar pe aceeasi tema, arheologii au contrazis cele sustinute de acesta. Afirmatiile au suscitat iritarea liderilor crestini din Tara Sfanta. Clerici ai Bisericii Ortodoxe Romane caracterizeaza ipoteza drept o aberatie.

REVINE IN DISCUTIE. Corespondentul Radio Romania Actualitati in Israel, Dragos Ciocarlan, afirma zilele trecute ca s-a mai comentat pe marginea acestui subiect si in trecut. Descoperirea sarcofagelor revine in discutie acum, cand a aparut acest film documentar in care autorii sustin ca s-ar fi descoperit adevaratul mormant al lui Iisus. Corespondentul RRA reamintea ca la sapaturile de la Talpiot s-au gasit in 1980 zece sarcofage pe care sunt inscriptionate nume care corespund perioadei istorice respective, cum ar fi "Maria", "Maria Magdalena", "Ioshua". "Dupa parerea unor cercetatori, ar putea fi vorba despre locul in care a fost inmormantata familia lui Iisus. Pe de alta parte, alti arheologi si istorici ai epo-cii sunt evazivi in concluzii. Unii sustin ca este vorba despre nume des intalnite in acea perioada", comenta acesta.

PAREREA EXPERTULUI. Unul dintre cei mai renumiti arheologi israelieni a apreciat drept fantasmagoric documentarul american care sustine ca s-a descoperit mormantul lui Iisus si care pretinde ca acesta avea un fiu. Potrivit profesorului Amos Kloner, "nu exista nici o dovada stiintifica" in stare sa demonstreze ca ar putea fi vorba despre adevaratul mormant al lui Iisus si al familiei sale. "Este un mormant evreiesc din primul secol dupa Iisus Hristos", a declarat acesta pentru AFP. "Numele vizibile pe sase osuare sunt foarte interesante, pentru ca reamintesc de cele ale principalelor personaje din Noul Testament. Dar, in ciuda asemanarii, cine spune ca «Maria» este Magdalena si ca «Judah» este fiul lui Iisus? Acest lucru nu poate fi dovedit. Este vorba despre nume foarte populare si comune in acea perioada", a explicat Kloner. El insista asupra diferentelor de metoda dintre munca sa si cea a realizatorilor documentarului: "Eu sunt un profesor universitar, muncesc stiintific, ceea ce n-are legatura cu munca de cineast". "E imposibil sa iei un episod religios si sa-l transformi in ceva stiintific. Sau, in acest caz, trebuie sa faci teste ADN si sa verifici daca ADN-ul osemintelor apartinand asa-zisului fiu al lui Iisus este acelasi cu cel al lui Dumnezeu!", glumeste acesta. El a mai adaugat ca dintre cele 900 de morminte din aceeasi epoca gasite pe o raza de 4 km in Orasul Vechi, in Ierusalim, numele "Iisus" sau "Yeshu" a fost gasit de 71 de ori si cel al lui "Iisus, fiul lui Iosif" a fost si el gasit, a mai spus profesorul Kloner. Serviciul de Antichitati israelian a refuzat sa faca vreun comentariu. In 1996, unul dintre purtatorii sai de cuvant a declarat ca probabilitatea ca osurarele sa apartina familiei lui Iisus este "aproape zero".

VORBESTE LA PERFECTIE LIMBA ROMANA
REGIZORUL CU ORIGINI ROMANESTI. Simcha Jocobovich, omul care aduce controversa cu osuarul
Ce nu se stie, poate, este faptul ca unul dintre realizatorii documentarului, regizorul israeliano-canadian Simcha Jacobovich, este un bun cunoscator al limbii romane, alaturi de engleza, franceza si ebraica.
Parintii sai, Ida si Joseph, s-au nascut in Romania si au ajuns in Israel dupa razboi. Simcha s-a nascut in Israel, la Petah Tikva, in 1953, si a crescut alaturi de sora sa, Sara, intr-o familie de evrei credinciosi, chiar daca nu ultrareligiosi. Familia Jacobovich a decis sa se mute in Canada, la Montreal, cand Simcha avea 9 ani. Mama sa, Ida, avea nevoie de o alta clima, din motive de sanatate, iar tatal sau, Joseph, de profesie inginer, tocmai primise un contract acolo. Desi a studiat in Canada, in 1974, dupa ce a absolvit Filosofia la McGill University, Simcha s-a inrolat ca voluntar in Armata israeliana, pentru un an. De asemenea, Simcha a lucrat timp de un an intr-un kibbutz (un fel de cooperativa de productie israeliana). Ulterior s-a mutat in Canada, pentru a-si continua studiile de Relatii Internationale la Universitatea din Toronto. Simcha Jacobovich este laureat al unor prestigioase premii internationale pentru film documentar, inclusiv a doua premii Emmy pentru Jurnalism de investigatie de exceptie.
In 2001, Simcha Jacobovich a lansat pe piata un film documentar despre tragedia vasului Struma, care, acum 65 de ani, la 23 februarie, se scufunda cu 769 de evrei la bord. Plecat din Constanta spre Palestina aflata sub mandat britanic, pentru a transporta evrei spre Tara Sfanta, in viitorul "Eretz Israel" (Israel), Struma a fost torpilata de un submarin rusesc. Toti pasagerii de la bord, cu o singura exceptie, au pierit in aceasta tragedie.
×
Subiecte în articol: externe iisus documentar simcha cameron