x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Deces bizar al unui român în Polonia

Deces bizar al unui român în Polonia

de Adrian Mogos    |    07 Apr 2008   •   00:00
Deces bizar al unui român în Polonia

La sfîrşitul lunii ianuarie 2008, un român de 33 de ani din Dorohoi a murit în con­diţii ciudate în Polonia. Mi­nisterul Afacerilor Externe a dat ieri un comunicat în care încerca să lămu­rească decesul lui Claudiu Daniel Crulic.

La sfîrşitul lunii ianuarie 2008, un român de 33 de ani din Dorohoi a murit în con­diţii ciudate în Polonia. Mi­nisterul Afacerilor Externe a dat ieri un comunicat în care încerca să lămu­rească decesul lui Claudiu Daniel Crulic.

Conform ministerului, Clau­diu Crulic şi Lica Tomescu au fost acuzaţi la 30 no­iembrie 2007 de procu­rorul Judecătoriei Raionale din Cracovia de furt din buzunare. Din actul de acu­zare rezultă că Tomescu şi Crulic i-au furat unui polonez aflat la cum­pă­rături într-un magazin un portofel în care se aflau documente personale şi un card bancar de pe care ar fi ex­tras ulterior mai multe sume. Clau­diu Daniel Crulic a res­pins acuzaţiile şi atunci cînd a fost dus la Penitenciarul din Cracovia a intrat în refuz de hrană pentru a protesta. Ministerul de Externe susţine că ambasada nu a fost înştiinţată de acest ultim as­pect de către autorităţile polone, dar că Ambasada României la Var­şo­via a intervenit la autorităţile judiciare poloneze şi la conducerea peni­tenciarului pentru a i se aplica un tra­tament corect românului reţinut.

 

PROCEDURI. Autorităţile poloneze au comunicat reprezentantului Ambasadei României la Var­şo­via că pe parcursul anchetei lui Cru­lic i s-au respectat drepturile procesuale, acesta beneficiind de tra­du­cător autorizat şi avocat din oficiu. Tot­odată, comandantul Penitenciarului din Cracovia a arătat că româ­nul, care era într-o stare fizică şi psi­hi­că bună, mai fusese de trei ori în­chis la Cracovia pentru diverse in­frac­ţiuni, şi că a negat de fiecare dată acuzaţiile aduse. Pe de altă parte, Ministerul de Externe afirmă că autorităţile poloneze nu au informat niciodată ambasada despre intenţia lui Crulic de a refuza hrana, dar că la 17 ianuarie 2008 conduce­rea Penitenciarului din Cracovia a în­ştiinţat Ambasada României la Var­şovia că românul a fost eliberat, con­form Hotărîrii Tribunalului Ra­io­nal din Cracovia, fără a se da alte precizări. Două săptămîni mai tîrziu, Consulatul Onorific al României la Katowice a fost informat de către Spitalul din Cracovia al Ministerului de Interne despre decesul cetă­ţea­nului român. Înştiinţarea fusese tri­mi­să la 21 ianuarie 2008 prin poştă. Ca urmare, ambasada a informat fa­milia lui Crulic despre deces.

 

ÎNŞTIINŢARE. Conform scri­sorii trimise Consulatului de la Ka­to­wice, Crulic ar fi murit din cauza unor “perturbări metabolice irever­sibile, la care s-a ajuns ca urmare a foamei de lungă durată”, cauza direc­tă a decesului a fost incapacitatea respiratorie. Corpul lui Crulic a fost adus în ţară la data de 6 fe­bruarie 2008 şi abia după două luni Ambasada României la Varşovia a sesizat organele poloneze de justiţie de la care s-au primit răspunsuri privind declanşarea unei anchete pentru elucidarea cauzelor care au condus la decesul românului de 33 de ani.

 

Anchetă

Conform cotidianului Dziennik din Cracovia, Claudiu Crulic şi-a susţinut în permanenţă ne­vi­novăţia şi le spunea paznicilor că se înfometează ca protest îm­potriva învinuirilor cum că ar fi furat un portofel. Aceştia, în schimb, nici nu-l băgau în sea­mă. Era din ce în ce mai slab şi fără puteri, astfel că, în cele din urmă, a ajuns la spital, însă me­dicii nu au putu să-l salveze. Ca­zul este cerce­tat de Serviciul Pe­nitenciar. Cei de la Dziennik mai scriu că înainte de a fi dus la spital Crulic abia mai pu­tea vorbi, dădea numai din cap, fapt ce i-a speriat zdravăn pe gardieni. Cristian Diaconescu, purtă­torul de cuvînt al PSD, a cerut ieri demisia ministrului de Externe, Adrian Cioroianu.

adrian.mogos@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: externe cracovia crulic