x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Decizia prin care cetăţenii români ar putea intra în Republica Moldova doar cu buletinul este neconstituţională

Decizia prin care cetăţenii români ar putea intra în Republica Moldova doar cu buletinul este neconstituţională

17 Iun 2015   •   16:51
Decizia prin care cetăţenii români ar putea intra în Republica Moldova doar cu buletinul este neconstituţională
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Deciziile de marţi ale guvernului demisionar de la Chişinău, între care şi cea privind accesul cetăţenilor Uniunii Europene, inclusiv al cetăţenilor români, pe teritoriul Republicii Moldova, în baza cărţilor naţionale de identitate, ar fi neconstituţionale, conform unei hotărâri emise miercuri de Curtea Constituţională a statului moldovean, scrie agenţia Unimedia.

Curtea Constituţională s-a pronunţat miercuri în privinţa solicitării preşedintelui Nicolae Timofti de a fi interpretată Constituţia în cazul demisiei premierului.

Potrivit hotărârii Curţii, demisia premierului şi, respectiv, a întregului guvern intră în vigoare în momentul comunicării acesteia, în cazul lui Chiril Gaburici la 12 iunie, când şi-a anunţat public retragerea din funcţie. Din momentul comunicării demisiei premierului, guvernul îndeplineşte numai funcţiile de administrare a treburilor publice, până la depunerea jurământului de către membrii noului executiv, a precizat Curtea.

Unimedia notează că o bună parte din deciziile de marţi ale guvernului Gaburici ar fi neconstituţionale pentru că nu fac parte din ''administrarea treburilor publice''.

Cabinetul condus de Chiril Gaburici a aprobat marţi, în ultima sa şedinţă înainte de a-şi prezenta oficial demisia, o serie de proiecte de lege, între care Hotărârea nr. 63/ 2015 prin care se amendează cadrul legislativ existent cu privire la documentele în baza cărora este permis accesul cetăţenilor străini în Republica Moldova. Hotărârea prevede acordarea unei facilităţi unilaterale în favoarea cetăţenilor Uniunii Europene, care vor avea posibilitatea de a intra pe teritoriul Republicii Moldova în baza cărţilor naţionale de identitate, şi nu doar a paşaportului, ca până în prezent.

×