x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Decizie controversată la Vatican: Asociaţia Exorciştilor, recunoscută juridic de Sfântul Scaun

Decizie controversată la Vatican: Asociaţia Exorciştilor, recunoscută juridic de Sfântul Scaun

03 Iul 2014   •   14:13
Decizie controversată la Vatican: Asociaţia Exorciştilor, recunoscută juridic de Sfântul Scaun

Congregaţia pentru Cler a recunoscut juridic Asociaţia Internaţională a Exorciştilor (AIE), fondată de un celebru exorcist, Gabriele Amorth, a informat L'Osservatore Romano, potrivit EFE, citată de Agerpres.

Printr-un decret din 13 iunie, această congregaţie a Curiei Romane a aprobat statutul AIE, acordându-i acesteia personalitate juridică de asociaţie privată internaţională de credincioşi, în baza articolului 322.1 din Codex iuris canonici (Codul de drept canonic).

Ideea reunirii exorciştilor într-o asociaţie i-a venit părintelui Amorth în anii 80, în scopul de a-şi împărtăşi experienţele şi reflecţiile pentru a putea ajuta într-un mod mai eficient persoanele care recurgeau la ei. Potrivit ziarului Vaticanului, în acea perioadă s-au extins 'practicile oculte', fapt pentru care un număr tot mai mare de credincioşi cereau ajutorul exorciştilor, considerându-se în pericol.

La 4 septembrie 1991 a apărut Asociaţia Italiană a Exorciştilor. După doi ani, în 1993, părintele Amorth şi colegii săi italieni au participat la o reuniune organizată de exorcistul francez René Chenessau şi de teologul René Laurentin. Experienţa a fost considerată pozitivă, fapt pentru care întâlnirea s-a repetat în 1994, când s-a decis să aibă continuitate şi o structură organizatorică.

Aprobarea AIE de către Sfântul Scaun 'este motiv de bucurie nu numai pentru asociaţi, ci şi pentru întreaga Biserică', a declarat, pentru L'Osservatore Romano, Francesco Bamonte, preşedinte din 2012 al Asociaţiei. Dumnezeu îi cheamă pe unii preoţi să exercite 'acest preţios minister al exorcismului şi al eliberării', în scopul de a 'însoţi cu umilinţă, credinţă şi milostivenie' aceste persoane care au nevoie de o 'atenţie spirituală şi pastorală specifică', a adăugat acesta.

În prezent, AIE are aproximativ 250 de exorcişti în 30 de ţări. Ritualul exorcismului - în cursul căruia se rostesc rugăciuni pentru alungarea demonilor din trupul unui posedat - a fost reînnoit în pontificatul Papei Ioan Paul al II-lea, în 1998, când Biserica Catolică a decis, după aproape 400 de ani, să revizuiască textul anterior - din 1614 - în urma schimbărilor aduse de Conciliul Vatican II (1962-1965) şi a progreselor ştiinţei.

În mai 2013, canalul de televiziune TV2000, proprietate a episcopilor italieni, a transmis o presupusă exorcizare, o 'rugăciune de eliberare' rostită de Papa Francisc pentru un tânăr, în Piaţa Sf.Petru de la Vatican. În acele imagini s-a putut vedea cum Papa Francisc şi-a pus mâinile pe fruntea unui băiat aflat într-un scaun cu rotile şi a rostit cuvinte ininteligibile.

Versiunea oficială a Sfântului Scaun a fost că Suveranul Pontif nu a practicat exorcismul, ci 'pur şi simplu s-a rugat pentru o persoană bolnavă care i-a fost prezentată'.

×
Subiecte în articol: Vatican Gabriele Amorth exorcisti