x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Decizie în premieră în Spania! Catalonia şi Ţara Bascilor au refuzat să participe la întâlnirea cu premierul Rajoy

Decizie în premieră în Spania! Catalonia şi Ţara Bascilor au refuzat să participe la întâlnirea cu premierul Rajoy

19 Ian 2017   •   11:19
Decizie în premieră în Spania! Catalonia şi Ţara Bascilor au refuzat să participe la întâlnirea cu premierul Rajoy

Catalonia şi Ţara Bascilor au refuzat, în premieră, să participe marţi la Conferinţa preşedinţilor regiunilor din Spania, cel mai important organism în materie de cooperare între stat şi aceste teritorii, transmite AFP. 

Nici preşedintele Cataloniei (nord-est), Carles Puigdemont, nici cel al Ţării Bascilor (nord), Inigo Urkullu, nu au apărut în fotografia de grup cu liderii regionali la Madrid, un simptom al tensiunilor teritoriale din Spania, ţară formată din 17 regiuni şi două enclave, Ceuta şi Melilla. 

Puigdemont, separatist, a explicat luni că regiunea sa "a ieşit de acum din regimul comun", adică nu se mai simte legată de regulile de funcţionare comune. 

Conferinţa, care a avut loc pentru a şasea oară de la crearea sa în 2004, a abordat subiecte cruciale, printre care modelul de finanţare a regiunilor, a precizat şeful guvernului conservator, Mariano Rajoy, într-o conferinţă de presă. 

Rajoy şi-a exprimat regretul pentru absenţa Cataloniei, care reprezintă 20% din PIB, spunând că este vorba de un dosar de o "importanţă enormă". Printre provocările cu care se confruntă Spania în privinţa bugetului, el a evidenţiat finanţarea sistemului de pensii şi îmbătrânirea populaţiei. A fost creat un grup de lucru privind finanţarea regiunilor, "iar uşa este deschisă pentru ca guvernul catalan să numească un expert", a adăugat el, exprimându-şi dorinţa "să prevaleze bunul simţ şi raţiunea". 

Inegalitatea finanţării regiunilor este în centrul revendicărilor separatiştilor care conduc Catalonia, regiune de 7,5 milioane de locuitori care se plânge că oferă la bugetul naţional mai mult decât primeşte prin finanţări de la stat. 



Catalonia este astfel puternic îndatorată şi are nevoie de Madrid ca garant pentru a se finanţa de pe pieţe. Chestiunea subînţeleasă şi mai importantă este cea a articulării puterilor între stat şi regiuni, în acest sens fiind cerută o reformă de către partidele de stânga, în special din cauza dorinţelor separatiste din Catalonia. Totuşi, o modificare a Constituţiei care ar implica o reformă nu a fost discutată în cadrul conferinţei, scrie Agerpres.

×
Subiecte în articol: Spania Catalonia tara bascilor