x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Decizie istorică în India. Căsătoria persoanelor de caste diferite nu mai reprezintă o încălcare a cutumelor

Decizie istorică în India. Căsătoria persoanelor de caste diferite nu mai reprezintă o încălcare a cutumelor

de Agerpres    |    22 Apr 2014   •   19:10
Decizie istorică în India. Căsătoria persoanelor de caste diferite nu mai reprezintă o încălcare a cutumelor

Un influent consiliu regional din India a pus capăt unei tradiţii de peste 600 de ani prin aprobarea căsătoriilor între persoane provenite din caste diferite, decizie calificată drept istorică, a anunţat marţi postul local NDTV, citat de agenţia EFE.

Consiliul, din regiunea Haryana (nordul ţării) este compus din aşa-zisele consilii rurale şi a luat această decizie pentru adaptarea la "noile vremuri". Aceste consilii sunt instanţe locale nerecunoscute de guvernul de la New Delhi, dar foarte influente în tradiţionalista societate indiană.

"Astăzi, tinerii merg la facultate şi acolo pot cunoaşte pe cineva de care să le placă şi cu care acum se vor putea căsători", explică un lider al consiliului hotărârea ce deschide calea căsătoriilor din dragoste. Dar el precizează că nu vor fi niciodată acceptate căsătoriile între cei care au "legături de sânge".

Un alt lider regional a declarat agenţiei locale PTI că această decizie "curajoasă" va spori oportunităţile tinerilor de a se căsători şi a cerut implementarea ei pe tot cuprinsul ţării.

Conform tradiţiei păstrate de rigidul sistem indian al castelor în zonele rurale ale Indiei, căsătoria trebuie acceptată de familiile mirilor, factorii luaţi în considerare în acceptarea sau respingerea acesteia fiind sociali, economici şi religioşi.

Căsătoriile între persoane provenite din caste diferite stârnesc de obicei împotrivirea părinţilor, opoziţie care în unele cazuri extreme conduce la aşa-numitele "crime de onoare", adică uciderea unuia sau ambilor miri pentru a recâştiga onoarea pierdută a familiei.

Conform unor date neoficiale, în fiecare an în India sunt comise circa o mie de astfel de crime.

×
Subiecte în articol: casta india