x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Decret: Aderare a Transnistriei la Rusia

Decret: Aderare a Transnistriei la Rusia

de Şerban Mihăilă    |    09 Sep 2016   •   16:20
Decret: Aderare a Transnistriei la Rusia

Liderul de la Tiraspol, Evgheni Șevciuc, a semnat un decret privind punerea în aplicare a rezultatelor referendumului din 2006, la care 97% dintre transnistreni au votat pentru independența regiunii secesioniste și aderarea ei ulterioară la Federația Rusă, a informat, joi, Radio Chișinău, pe pagina sa de internet. Decretul mai prevede ajustarea completă a legislației transnistrene la cea rusească.


La mai bine de 10 ani de la referendumul din 2006, în care majoritatea populației din stânga Nistrului s-a pronunțat pentru independența regiunii secesioniste și aderarea la Federația Rusă, liderul de la Tiraspol, Evgheni Șevciuc, a decis legiferarea plebiscitului și punerea în aplicare a rezultatelor acestuia, anunță Radio Chișinău, citat de Agerpres.

În conformitate cu decretul lui Șevciuc, legislația transnistreană urmează de urgență să fie adusă în conformitate cu cea a Rusiei, sugerând Sovietului Suprem de la Tiraspol și executivului regional să-și coordoneze activitățile în acest scop.

Autoritățile de la Chișinău nu au comentat inițial decretul liderului de la Tiraspol, a precizat sursa menționată, care citează însă mai mulți experți – printre care și directorul executiv al Asociației „Promo-Lex”, Ion Manole – ce califică inițiativa drept una populistă, în condițiile în care, în decembrie, în regiune vor avea loc așa-zise alegeri prezidențiale, iar Evgheni Șevciuc încearcă să-și facă în acest fel capital electoral. 


Comisie specială la Tiraspol


După cum se mai menționează în document, toate actele juridice, adoptate din 2006 încoace și care sunt contrare principiilor fundamentale ale legislației rusești, urmează a fi considerate nule și nu vor mai fi aplicate. Șevciuc a cerut de asemenea Guvernului regiunii secesioniste să instituie o comisie specială de stat care se va ocupa exclusiv cu aducerea în concordanță a legislației transnistrene cu cea a Federației Ruse.
 

×
Subiecte în articol: Transnistria Rusia decret externe