x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Deficitul comercial al SUA a scăzut pentru prima oară în ultimii șase ani

Deficitul comercial al SUA a scăzut pentru prima oară în ultimii șase ani

05 Feb 2020   •   16:27
Deficitul comercial al SUA a scăzut pentru prima oară în ultimii șase ani

Deficitul comercial al SUA a scăzut în 2019 pentru prima dată în ultimii şase ani, după ce războiul comercial declanşat de Casa Albă cu China a dus la diminuarea importurilor şi a ajutat economia americană să continue să crească în trimestrul patru, în pofida unei încetiniri a cheltuielilor de consum

Departamentul american al Comerţului a informat că deficitul balanţei comerciale a scăzut cu 1,7%, până la 616,8 miliarde de dolari anul trecut, aceasta fiind prima scădere în ritm anual înregistrată de SUA după 2013. Exporturile de bunuri şi servicii ale SUA au scăzut cu 0,1%, până la 2.499,8 miliarde de dolari în timp ce importurile au scăzut cu 0,4%, până la la 3.116,5 miliarde de dolari, ceea ce demonstrează că politica 'America First' promovată de administraţia Trump a dus la diminuarea schimburilor de bunuri.

Preşedintele Donald Trump a promis că va reduce deficitul balanţei comerciale a SUA prin impunerea de tarife pentru produsele importate din China şi renegocierea acordurilor comerciale de liber schimb cu Canada şi Mexic. Anul trecut, Washingtonul a impus tarife vamale suplimentare pentru produs chineze în valoare de sute de miliarde de dolari.

În consecinţă, pe relaţia cu China, deficitul balanţei comerciale a SUA s-a redus anul trecut cu 17,6%, până la 345,6 miliarde de dolari, după ce în 2018 a atins un nivel record. Importurile din China au scăzut cu 16,2% anul trecut, un declin mai grav decât cel înregistrat în timpul crizei financiare globale din 2009, în timp ce exporturile spre China au scăzut cu 11,3%, cel mai grav declin înregistrat după 2003.

În schimb, anul trecut deficitul comercial pe relaţia cu Mexic a atins un nivel record de 101,8 miliarde de dolari. De asemenea, deficitul pe relaţia cu Uniunea Europeană a atins şi el un maxim istoric de 177,9 miliarde de dolari.

Schimburile comerciale au avut o contribuţie de aproape 1,5 puncte procentuale la creşterea Produsului Intern Brut al SUA în trimestrul patru, depăşind contribuţia de 1,2 puncte procentuale a cheltuielilor de consum, motorul tradiţional al economiei americane în conotaţiile în care este responsabil pentru mai mult de două treimi din activitatea economică.

Potrivit cifrelor oficiale, economia americană a înregistrat o creştere de 2,1% în ritm anual în trimestrul patru al anului trecut, un ritm similar cu cel înregistrat în trimestrul iulie-septembrie. Pe ansamblu, în 2019 economia americană a înregistrat un avans de 2,3%, cel mai slab ritm de creştere din ultimii trei ani, după un avans de 2,9% în 2018.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: sua deficit comercial