x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Delfinii şi balenele ar putea fi declarate "persoane non-umane", urmând să aibă aceleaşi drepturi ca şi un om

Delfinii şi balenele ar putea fi declarate "persoane non-umane", urmând să aibă aceleaşi drepturi ca şi un om

21 Feb 2012   •   15:39
Delfinii şi balenele ar putea fi declarate "persoane non-umane", urmând să aibă aceleaşi drepturi ca şi un om

Un grup de biologi si filosofi vor face lobby pe langa guvernele lumii si organismele internationale in incercarea de a acorda cetaceelor (grup din care fac parte delfinii si balenele) statutul de "persoane non-umane", ceea ce ar insemna ca uciderea sau ingradirea libertatii lor de miscare ar constitui crime similare cu cele savarsite impotriva oricarei persoane.

Grupul afirma ca inteligenta, constiinta de sine si comportamentul complex al cetaceelor justifica categorisirea lor ca "persoane".

"S-a dovedit deja stiintific ca individualitatea, constiinta si imaginea se sine nu sunt proprietati exclusiv umane. Acest lucru trebuie sa ne puna pe ganduri", a declarat Tom White, directorul Centrului pentru Etica si Afaceri de la Universitatea Marymount din Los Angeles.

"Delfinii sunt persoane non-umane. O persoana reprezinta o individualitate. Daca indivizii conteaza, atunci uciderea lor deliberata, din punct de vedere etic, echivaleaza cu uciderea unui om. De asemenea, tinerea in captivitate a unei asemenea fiinte este de neacceptat", a spus White.

"Urmatorul pas este ca oamenii de stiinta sa faca lobby pe langa diferite guverne ale lumii si organisme internationale", a declarat si Chris Butler-Stroud, membru al Societatii pentru Conservarea Balenelor si a Delfinilor.

Grupul de oameni de stiinta spune ca, dupa decenii de cercetari, se stie in prezent ca cetaceele, in special delfinii, au un comportament social complex, comparabil cu al oamenilor.

Delfinii au demonstrat ca au notiunea sinelui, ca pot recunoaste propria imagine, pot folosi unelte si sunt capabili sa inteleaga simboluri si notiuni abstracte.

Deocamdata, cauza cetaceelor a ajuns la ONU, unde, desi nu se pune inca problema clasificarii lor ca "persoane" se are totusi in vedere acordarea unor drepturi.

Tom White spune ca e constient ca acordarea statutului de persoane cetaceelor este un proiect pe termen lung.

"Daca avem noroc, ar putea dura 10 ani. Acum facem abia primii pasi".

×
Subiecte în articol: balene delfini persoane orci